Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   95952.07
Nume   Tumulul de la Bivolari - Movila Hătmănesei 3
Județ   Iaşi
Unitate administrativă   Bivolari
Localitate   Bivolari
Punct   Movila Hătmănesei 3
Reper   Movila se află spre marginea vestică a platoului Dealului Hătmănesei, fiind mărginită de valea pârâului Iuncani, în dreptul izvorului pârâului Valea Viei, afluent de stânga al pârâului Iuncani.
Reper hidrografic - nume   Iuncani; Valea Viei
Reper hidrografic - tip   pârâu
Utilizare teren   agricultură
Categorie   descoperire funerară
Tip   tumul
Observații   Movila Hătmănesei 3 se află la 170 m sud-est de Movila Hătmănesei 1. Face parte dintr-un grup de patru movile, posibil aparţinând unei necropole tumulare.
Data ultimei modificări a fişei   21.12.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca bronzului/ epoca fierului    

Movila Hătmănesei 3 are o formă circulară, cu diametrul de cca 33-36 m şi o înălţime de cca 0,50-0,70 m, fiind vizibilă la suprafaţa terenului.

Nu au fost realizate cercetări arheologice, dar în Repertoriul arheologic al judeţului Iaşi se spune că în perimetrul unei movile din punctul La Movile (= Movila Hătmănesei) au fost găsite materiale arheologice corodate ce ar putea aparţine Hallstatt-ului târziu – La Tène timpuriu. Deci, foarte probabil ne aflăm în faţa unor morminte tumulare din această perioadă. Nu este exclus ca celelalte trei movile - printre care se numără şi aceasta - a căror înălţime nu depăseşte 1 m, să reprezinte morminte tumulare din epoca bronzului.

 

Bibliografie
1. Cotiugă, Vasile, Fișă analitică de inventariere a siturilor arheologice, Studiu istoric de fundamentare a documentaţiei de urbanism pentru P.U.G. com. Bivolari, jud. Iași, 2021 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll