Site Information
Location   Display on the map of Romania *
RAN Code   95952.07
Name   Tumulul de la Bivolari - Movila Hătmănesei 3
County   Iaşi
Commune   Bivolari
City/Town/Village   Bivolari
Place   Movila Hătmănesei 3
Landmark   Movila se află spre marginea vestică a platoului Dealului Hătmănesei, fiind mărginită de valea pârâului Iuncani, în dreptul izvorului pârâului Valea Viei, afluent de stânga al pârâului Iuncani.
Hydrographic landmark - name   Iuncani; Valea Viei
Hydrographic landmark - type   pârâu
Land utility   agricultură
Site Class   descoperire funerară
Site Type   tumul
Notes   Movila Hătmănesei 3 se află la 170 m sud-est de Movila Hătmănesei 1. Face parte dintr-un grup de patru movile, posibil aparţinând unei necropole tumulare.
Last record update   21.12.2021
 
Finds
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Documentary attestation Description/ Notes LMI Code
Tumul  Epoca bronzului/ epoca fierului    

Movila Hătmănesei 3 are o formă circulară, cu diametrul de cca 33-36 m şi o înălţime de cca 0,50-0,70 m, fiind vizibilă la suprafaţa terenului.

Nu au fost realizate cercetări arheologice, dar în Repertoriul arheologic al judeţului Iaşi se spune că în perimetrul unei movile din punctul La Movile (= Movila Hătmănesei) au fost găsite materiale arheologice corodate ce ar putea aparţine Hallstatt-ului târziu – La Tène timpuriu. Deci, foarte probabil ne aflăm în faţa unor morminte tumulare din această perioadă. Nu este exclus ca celelalte trei movile - printre care se numără şi aceasta - a căror înălţime nu depăseşte 1 m, să reprezinte morminte tumulare din epoca bronzului.

 

Bibliography
1. Cotiugă, Vasile, Fișă analitică de inventariere a siturilor arheologice, Studiu istoric de fundamentare a documentaţiei de urbanism pentru P.U.G. com. Bivolari, jud. Iași, 2021 [Fişă de sit] (site record source)
 
 
Scroll