Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.164
Nume   Biserica cu hramul Sf. Ioan Botezătorul - Boteanu-Ienii
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Adresa   Str. Boteanu nr. 8
Categorie   structură de cult
Tip   edificiu religios
Descriere   Pe locul unde se află astăzi biserica Boteanu se afla o biserică de secol XVIII, demolată la începutul secolului XX.
Observații   În contextul demolării Bisericii Ienii (Enei) de pe bulevardul Magheru, după cutremurul din 1977, parohia Bisericii Bradu Boteanu preia numele Biserica Boteanu – Ienii (Enei).
Data ultimei modificări a fişei   17.02.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

Primul lăcaş bisericesc a fost realizat din lemn de către Jupân Mihul în mahalaua Boteanului. Apare în documentele din secolul al XVIII-lea sub numele de Biserica dela brad sau Biserica Bradu, probabil datorită faptul că se afla în vecinătatea unui brad înalt. Biserica Boteanu a fost refăcută în anul 1760 de fraţii Maxim şi Gheorghe, fii lui Grigore Mihuleţ (Miuleţ). George D. Florescu precizează faptul că vechea biserică, ,,mică şi scundă şi în care te scoborai pentru a intra, cu două turle mult prea înalte pentru proporţiile modeste ale edificiului”, se afla la stânga noii biserici, pe locul ocupat în 1935 de clopot şi o parte a proprietăţii prof. Dr. Nicolau de pe strada Boteanu.

 

Bibliografie
1. Darie, Adelina Elena, Studiu arheologic aferent PUZ coordonator Sector 1 al Municipiului București. Fișa de sit Biserica Boteanu - Enei Fișa de sit, 2019 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Florescu, George D., Din vechiul Bucureşti. Biserici, curţi boiereşti şi hanuri după două planuri inedite dela sfîrşitul veacului al XVIII-lea, 1935, 48-49 [Publicaţie]
 
 
Scroll