Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.149
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti Centrul Istoric - Str. Lipscani, sectorul dintre Calea Victoriei şi str. Eugeniu Carada
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Situl cuprinde cercetările efectuate pe strada Lipscani, în sectorul dintre Calea Victoriei şi strada Eugeniu Carada.
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Cercetările arheologice preventive din anul 2007-2008 s-au desfăşurat în cadrul Proiectului de Reabilitare Străzi şi Utilităţi Zona Pilot Centrul Istoric Bucureşti. Pe partea dreaptă a străzii, la nr. 12, săpăturile arheologice au dus la descoperirea unei porţiuni importante din latura nordică a hanului Zlătari, a unei case din sec. XVII, a unei locuinţe de chirpic medievale, iar pe partea stângă a străzii Lipscani, a unor fundaţii de clădiri din sec. XIX.
Data ultimei modificări a fişei   11.10.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Han  Epoca medievală târzie-epoca modernă (Sec. XVIII-XIX)    

Pe partea dreaptă a străzii, la nr. 12, săpăturile arheologice au dus la descoperirea unei porţiuni importante din latura nordică a hanului Zlătari.

 
Casă  Epoca medievală târzie (sec. XVII)    

Spre N, în faţa zidului exterior al hanului Zlătari şi la o distanţă de cca. 8 m faţă de frontul nordic actual al străzii Lipscani, a fost identificată o construcţie de zid, formată din două camere, cu o lungimea păstrată – latura exterioară, nordică – de 13,10 m. Fundaţia zidului nordic coboară de la V spre E, diferenţa de nivel fiind de 1,20 m faţă de nivelul de surprindere al zidului. Este construit din cărămidă legată cu mortar, cu rosturi evidente.

 
Casă  Epoca modernă (Sec. XIX)    

La demontarea trotuarului de N, începând cu colţul dinspre Calea Victoriei, a fost efectuată o supraveghere arheologică. În această zonă, aflată în faţa hanului Zlătari, planul Boroczyn plasează clădirea hanului Filipescu. În urma cercetării arheologice - limitată la curăţarea şi delimitarea în partea superioară a unor tronsoane de ziduri - au fost identificate mai multe fundaţii aparţinând mai multor clădiri de mici dimensiuni. Cercetarea lor a fost împiedicată de proximitatea clădirilor actuale, spre N şi de traseele a două cabluri de curent, de medie tensiune, acoperite cu cărămizi de protecţie, care au şi afectat fundaţiile descoperite, ca şi mai multe conducte de apă curentă sau pluvială. Clădirile au ziduri din cărămidă legată cu mortar de var, majoritatea cu fundaţii foarte puţin adânci sau chiar fără fundaţie. Construcţiile se desfăşoară pe o lungime de 31,74 m.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare preventivă 2007

Muzeul Municipiului Bucureşti GAVRILĂ Elena
MĂNUCU-ADAMEŞTEANU Gheorghe
NESTORESCU Cristian
POPESCU Raluca-Iuliana
ZAMBORY Mihaly-Tibor
Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan", Bucureşti BORONEANŢ Adina Elena
MĂGUREANU Andrei Mircea
TODERAŞ Meda

Bibliografie
1. Mănucu Adameşteanu, Gheorghe, Cronica cercetărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, Bucuresti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3841 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Theodor et alii, Studiu Arheologic. PUZ Sector 3 al Municipiului București, 2018 [PUG]
 
Fotografii sit

Scroll