Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   179132.91
Nume   Situl arheologic de la Bucureşti - Podul Mihai Vodă - Casa Văcăreştilor
Județ   Bucureşti
Unitate administrativă   Municipiul Bucureşti
Localitate   Bucureşti
Reper   Situl se află pe malul stâng al Dâmboviţei, între strada Mihai Vodă şi Splaiul Independenţei.
Reper hidrografic - nume   Dâmboviţa
Reper hidrografic - tip   râu
Categorie   locuire; instalaţie
Tip   aşezare; amenajare hidraulică
Descriere   În 1959, cu ocazia unor lucrări edilitare, au fost identificate structuri de zid aparţinând mai multor edificii medievale alături de o palisadă din trunchiuri de stejar şi un puţ.
Cercetările arheologice au arătat că palisada din piloţi a fost construită în cursul sec. XVIII şi a avut ca scop întărirea vechiului mal drept al Dâmboviţei, în apropierea podului Mihai Vodă. Tot aici a fost descoperit şi un schelet uman şi vase întregi sau fragmente din sec. XVII-XVIII.
Data ultimei modificări a fişei   15.06.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Locuinţă  Epoca medievală târzie (Sec. XVII - XVIII)    

Locuinţa descoperită aici avea cca 30 de încăperi şi ocupa o suprafaţă de cca 1300 metri pătraţi. În partea de sud s-a descoperit o altă clădire mai mică cuprinând două coridoare şi şase camere mari şi mijlocii ale căror ziduri au fost alipite în unelele locuri clădirii celei mari. Pe baza consultării planului Bucureştiului la 1770, s-a demonstrat că această locuinţă apaţinea familiei Văcărescu, fiind probabil ridicată de Enache Văcărescu în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu.

 
Palisadă  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

A fost descoperită şi cercetată o palisadă din trei rânduri de piloţi de stejar, înalţi de 9 metri, înfipţi vertical la o mare adâncime. Palisada a avut ca scop întărirea vechiului mal drept al Dâmboviţei, în apropierea fostului pod Mihai Vodă.

 
Puţ  Epoca medievală târzie (Sec. XVIII)    

A fost descoperit un puţ pătrat cu latura de 1,10 m, prevăzut la interior cu ghizduri de stejar, având capete lucrate în forma cozii de rândunică. Puţul este posterior palisadei, deoarece nivelul său de săpare pare a se afla mai sus decât al piloţilor.

 
Mormânt  Neprecizată    

În partea de nord a părţii excavate la adâncimea de 2,60 m s-a găsit craniul şi părţi ale unui schelet uman.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare de salvare 1959-1961

* MIRONESCU Eusebiu
* TĂNĂSESCU Petre
* ZGÎBEA Mioara
Muzeul de Arheologie şi Istorie a Bucureştilor CANTACUZINO Gheoghe

Bibliografie
1. Măgureanu, Andrei et alii, Studiu de fundamentare arheologic aferent P.U.Z. coordonator Sector 5, 2019 [PUG] (sursa fişei de sit)
2. Cantacuzino, Gheorghe, Săpăturile arheologice din Bucureşti, Materiale şi cercetări arheologice, 8, 1962, 761-794, www.persee.fr/doc/mcarh_0076-5147_1962_num_8_1_1337 [Publicaţie]
3. Cantacuzino, Gheorghe, O mare locuinţă feudală in Bucureşti descoperită prin săpături arheologice, Cercetări arheologice în Bucureşti, II, 1965, 325-348, https://biblioteca-digitala.ro/?articol=64964-o-mare-locuinta-feudala-in-bucuresti-descoperita-prin-sapaturi-arheologice--cercetari-arheologice-in-bucuresti--2-ii-1965 [Publicaţie]
4. Ionașcu, I., Planul cartografic inedit al oraşului Bucureşti din anul 1770, Studii, XII, 5, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, București, 1959, 113-131, https://biblioteca-digitala.ro/?tip-publicatie=periodic&volum=7028-studii--5-xii-1959 [Publicaţie]
 
 
Scroll