Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158671.11
NumeSitul arheologic de la Carani - Obiectiv 11
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateCarani
PunctObiectiv 11
ReperSitul se află la cca. 2,99 km NNV de Primăria comunei Sânandrei, la cca. 3,2 km SSE de biserica romano-catolică din Carani, la cca. 157 m V de drumul judeţean DJ 692 între Carani şi Sânandrei şi la 88 m V de situl arheologic de la Carani - Carani Sud (cod RAN 158671.04); la 90 m N de malul nordic al pârâului Surduc.
Forma de reliefTerasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire civilă
Tipaşezare deschisă
DescriereSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă şi de dezvoltarea imobiliară fiind situat într-o zonă în plină expansiune.
Situl este situat pe a doua terasă a pârâului Surduc şi constă într-o aşezare fortificată. Pe prima ridicare topografică habsburgică (1769-1772) situl este acoperit de pădure, pe următoarele două ridicări topografice habsburgice zona fiind utilizată pentru agricultură. La sud şi la est, situl este mărginit de pârâul Surduc, iar la vest este mărginit de calea ferată. Situl a fost reperat pe baza materialului arheologic, constând în fragmente ceramice. Pe baza imaginilor satelitare (Google Earth 2013, Inis Viewer 2012) şi a diferenţelor de culoare a vegetaţiei pot fi identificate două incinte circulare, una cu un diametru de cca. 130 m, respectiv 54 m. Doar cercetări magnetometrice viitoare vor aduce aduce informaţii noi.
ObservațiiSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Data descoperirii2015
Suprafața sitului cca. 5,85 ha
Stare de conservarebună / 28.05.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 28.05.2020
Regim de proprietateprivată
Data ultimei modificări a fişei29.06.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Fortificaţie  Eneolitic Tiszapolgar Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în eneolitic (cultura Tiszapolgar).  
aşezare  Evul Mediu   Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, lucrate cu mâna sau la roată. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Evul Mediu.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2015
Nume Prenume Rol
HEGYI Alexandru 2
ROGOZEA Octavian 2
MICLE Dorel 2
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1
Universitatea de Vest Timișoara 2

Bibliografie
1. Bertea, Sofia; Bunoiu, Victor, Timișoara, 2020 [Fișă de sit] (sursa fişei de sit)