Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158671.14
NumeSitul arheologic de la Carani - Carani 12
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateCarani
PunctCarani 12 (Carani 6)
ReperSitul se află poziţionat la nord de localitatea Carani, aflându-se la 0,85 km NE faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,17 km V faţă de DC40 Carani-Călacea şi la 0,21 km sud faţă de talvegul văii Surduc.
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire
TipAşezare deschisă
DescriereDin punct de vedere geografic situl speculează o terasă aflată în versantul stâng al Văii Surduc. Situl se află la cota altitudinală de 118 m, diferenţa de nivel dintre sit şi talvegul văii fiind de 13 m. Terenul la momentul cercetării era în parte arat şi discuit, existând zone acoperite de culturi de grâu sau lucernă vizibilitatea la sol fiind medie. Din zona sitului există o bună vizibilitate de-a lungul văii, cât şi spre nord.
DescoperitorMicle, Dorel
Data descoperirii22.04.2019
Suprafața sitului 1,1 ha.
Data ultimei modificări a fişei27.10.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Preistorie Baden Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar, dar bogat din punct de vedere cantitativ. Elemente de decor sugerează apartenenţa acestui sit la Cultura Baden.  
aşezare deschisă  evul mediu dezvoltat   Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar, dar bogat din punct de vedere cantitativ. Remarcăm prezenţa unei toarte caracteristice vaselor încadrabile Evului Mediu Dezvoltat, din aceeaşi perioadă fiind şi fragmentul de buză a unui vas, cu decor vălurit.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 53-55 [PUG] (sursa fişei de sit)