Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158671.15
NumeSitul arheologic de la Carani - Carani 13
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateCarani
PunctCarani 13
ReperSitul se află poziţionat la vest de localitatea Carani, aflându-se la 0,47 km V faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,05 km SV faţă de DJ692 Carani-Bărăteaz şi la 0,1 km V faţă de talvegul văii Caran.
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire
TipAşezare deschisă
DescriereDin punct de vedere geografic situl speculează o terasă aflată în versantul drept al Văii Caran. Situl se află la cota altitudinală de 114 m, diferenţa de nivel dintre sit şi talvegul văii fiind de 14 m. Terenul la momentul cercetării era arat şi discuit, vizibilitatea la sol fiind foarte bună. Din zona sitului există o bună vizibilitate de-a lungul văii, cât şi asupra interfluviului spre vest.
DescoperitorAnabela Geangu
Suprafața sitului 16 ha.
Data ultimei modificări a fişei06.07.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epoca târzie a bronzului   Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada epocii târzii a bronzului.  
aşezare deschisă  sec. II-V p.Chr. Sarmaţi materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada secolelor II-V d.H, perioadă în care teritoriul Banatului era ocupată de
sarmaţi.
 
aşezare deschisă  evul mediu dezvoltat   materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar. Din punct de vedere al materialului putem spune că acesta este cel mai bogat sit identificat cu ocazia cercetării de teren din cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”. Material a fost identificat pe toata suprafaţa desemnată mai sus. Acesta poate fi integrat din punct de vedere cronologic în perioada Evului Mediu Dezvoltat.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului „Sânandrei-PUG”.
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 55-58 [PUG] (sursa fişei de sit)