Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN51813.16
NumeSitul arheologic în peşteră de la Caraşova - Peştera Osoaia
JudețCaraş-Severin
Unitate administrativăCaraşova
LocalitateCaraşova
PunctPeştera Osoaia
ReperSitul se află la 1,4 km nord-est de biserica romano-catolică din Caraşova, la 7,5 km sud-vest de biserica ortodoxă din Doman, la 6 km sud-est de biserica romano-catolică din Clocotici şi la 965 m vest de şoseaua judeţeană Caraşova-Reşiţa (DJ58), la 120 m nord de râul Caraş. Se află în versantul stâng al Cheilor Caraşului, în Dealul Ciopleaia. Intrarea are 5 m lăţime şi 3 m înălţime, dezvoltarea sa fiind de 125 m, cu o denivelare pozitivă de 1,6 m. Din punct de vedere speologic, se află în bazinul carstic nr. 2238, fiind înregistrată cu nr. De cadastru 103.
Forma de reliefdeal
Categorielocuire civilă
Tiplocuire în peşteră
ObservațiiPeştera Osoaia a fost descoperită în anii '80 de către membrii asociaţiei speologice Exploratorii din Reşiţa, la vremea respectivă cercetându-se doar 25 m din galeria principală de acces. În anul 1997, Radu Puşcaş, speolog membru al Asociaţiei Prusik din Timişoara, a identificat o strâmtoare ce părea să indice posibilitatea unei continuări şi decolmatând-o pe o lungime de 2 m, a debuşat într-o nouă galerie, de 100 m. La capătul acesteia se afla o prăbuşire, ceea ce i-a dus pe speologi cu gândul la existenţa unei continuări sau a unei foste intrări prăbuşite. În urma unei cartografieri de suprafaţă, cea de-a doua variantă s-a verificat. La cercetarea galeriei nou descoperite, speologul a observat pe planşeul acesteia numeroase fragmente ceramice, alături de mărturii paleontologice. Prin urmare, în anul 2000, speologii reşiţeni au adus mai multe dintre aceste fragmente ceramice unor specialişti, ele fiind încadrate cronologic Evului Mediu. În primăvara anului 2006, Mihaela Vasile, Radu Puşcaş şi Liviu Mãruia au descoperit aici şi fragmente ceramice specifice culturii Coţofeni.
Data descoperirii1980
Data ultimei modificări a fişei5.3.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire în peşteră  Eneolitic târziu/ Epoca bronzului timpuriu Coţofeni / III Fragmentele ceramice încadrabile Eneoliticului târziu sunt caracterizate de o pastă degresată cu nisip cu bobul mare, suprafeţele interioare fiind netezite atent sau lustruite. Suprafeţele exterioare au culoarea brună sau cărămizie, sunt netezite şi decorate cu incizii în diverse combinaţii. Un singur fragment, cu ambele suprafeţe negre şi lustruite, are pasta degresată cu nisip fin şi este decorat în tehnica "furchenstich".  
Locuire în peşteră  Epoca medievală târzie (secolele XVI-XVIII)   Fragmentele ceramice medievale aparţin unor oale cu buza tăiată drept, evazată puternic şi cu nervură sub buză sau canelură orizontală pe partea exterioară a buzei.  

Bibliografie
1. Rogozea, Octavian; Stavilă Andrei; Rogozea, Petru; Vasile, Mihaela, Contribuții la repertoriul arheologic al Clisurii Dunării și al Țării Almăjului. Descoperiri atribuite culturii Coțofeni, primei vârste a epocii fierului și Evului Mediu, Patrimonium Banaticum, VII, 2017, 22-23 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)