Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN72668.04
NumeSitul arheologic de la Cârna-Groapa lui Mihalache
JudețDolj
Unitate administrativăCârna
LocalitateCârna
PunctGroapa lui Mihalache
ReperSitul este localizat în punctul "Groapa lui Mihalache", situat pe malul de S al bălţii Nasta, în imediata apropiere a fostului Grind al Tomii, nivelat cu buldozerul în cadrul lucrărilor de hidroamelioraţii din anii 1968-1971.
Forma de reliefgrind
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereSitul este o aşezare deschisă cu resturi de locuire şi gropi.
ObservațiiAşezarea este situată în imediata apropiere a locului unde a fost cercetat cimitirul din punctul Grindu Tomii, căruia îi corespunde. Prin caracteristicile ceramicii şi a unor piese din bronz aşezarea, în afara unei etape contemporane cimitirului, mai are o fază mai veche. Foarte importante sunt piesele din bronz descoperite, acestea fiind, de obicei, destul de rare în mediile Gârla Mare. Observaţiile stratigrafice au pus în evidenţă şi o etapă, mai târzie, corespunzatoare grupului Bistreţ-Işalniţa.
Riscuri naturaleInundaţii: 4 / 11.01.2021
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 11.01.2021
Data ultimei modificări a fişei11.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului mijlociu Gârla Mare Aşezarea Gârla Mare este situată în apropierea locului unde se află cunoscuta necropolă de incineraţie de pe Grindul Tomii, existând posibilitatea de a-i corespunde acesteia. Din una dintre gropi, în afara ceramicii, s-a recuperat şi un pumnal din bronz, întreg, piesă mai rară în descoperiri ale acestei culturi.  
aşezare  Hallstatt timpuriu Bistreţ-Işalniţa    
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare de salvare 1996-1997
Nume Prenume Rol
ȘANDOR-CHICIDEANU Monica 2
MOTZOI-CHICDEANU Ion 1
Instituţia Rol
IAB 1
U Bucureşti 2

Bibliografie
1. Motzoi-Chicideanu, Ion, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1996, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1997, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=404 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Motzoi-Chicideanu, Ion, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1997, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, București, 1998, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=489 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Motzoi-Chicideanu, Ion; Șandor-Chicideanu, Monica, Oanță, Sorin, Cercetările arheologice din zona Lacului Bistreț. Campaniile 1983-1996, European Archaeology, 2003, http://www.archaeology.ro/pagini/revista_EA_18.html#4 [Publicaţie]