Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code54984.216
NameSitul arheologic de la Cluj-Napoca - Piaţa Muzeului nr. 2
CountyCluj
CommuneMunicipiul Cluj-Napoca
City/Town/VillageCluj-Napoca
AddressPiaţa Muzeului nr. 2
PlacePiaţa Muzeului nr. 2
Land utilitylocuire
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesCercetarea a debutat cu faza de documentare şi cartare a sitului cu descoperiri arheologice cunoscute în zonă încă din repertoriul arheologic al judeţului Cluj. Supravegherea arheologică s-a realizat in două etape. O prima etapă a constat în supravegherea demolării clădiri, fază în care au fost descoperite pe partea de sud a curţii două bolţi de pivniţă si cateva ancadramente de piatră moderne. Etapa a doua a constat în supravegherea forării şi turnării unor piloni pe marginea proprietătii pentru consolidarea clădirilor vecine.
Date of discovery2016
Site Surface 400 mp
Human riskDemolare: 5 / 16.03.2017
Ownershipprivat
OwnerSC Smades
Last record update6.9.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Drum  Epocă romană (sec. II-III d.Hr.) romană În uma cercetărilor arheologice preventive situată sub adresa Piaţa Muzeului nr. 2, Cluj-Napoca, jud. Cluj au fost surprinse fragmente din două străzi romane ale oraşul antic Napoca şi ziduri aferente unor clădiri adiacente drumului. Totodată incepe să se contureze arealul locuibil din zona nordică a oraşului roman.
Ca elemente de datare pentru complexele din epoca romană dispunem de materialul ceramic, cel mai important fiind un fragment de TS cu ştampila ce poata data o fază de funcţionare a construcţiilor (155-180 d.Hr.). Mai merită menţionate cele patru monede descoperite în cursul cercetării şi care aparţin sec. II-III d.Hr.
 
Fântână  Epoca medievală   Au fost descoperite cinci fântâni medievale, dintre care una de piatră care are dimensiuni mai mari decât celelalte patru menţionate, având zidărie seacă.  
Clădiri  Epoca modernă   Din primă clădire surprinsă, aflată în zona de NE a suprafeţei cercetate, se păstrează parţial şi un zid ce depăşeşte 20 de m lungime. În colţul nordic al zonei vizate de cercetarea arheologică a fost descoperit şi un capitel corintic, de mari dimesiuni, aflat însă în poziţie secundară. Parţial podeaua clădirii a fost descoperită în carourile B şi D, însă o bună parte a sa este secţionată de o groapă modernă În aceeaşi zonă a fost surprins colţul clădirii spre est şi un canal ce aparţinea clădirii mai sus menţionate care cel mai probabil se deversa întru-un altul aflat sub drum. Zona este însă distrusă de o gropă modernă de mari dimensiuni ce secţionează întreg spaţiul.
O altă clădire a fost surprinsă parţial în carourile A şi C. Aici au mai fost vizibile amprenta zidului exterior al clădirii, paralel cu drumul, pe o lungime de aprox. 6,50m. A fost surprinsă şi închiderea sa în colţul sudic al secţiunii. În interiorul construcţiei au fost descoperite trei nivele de podele, descrise la stratigrafie (vezi supra) ce reprezintă cel mai probabil reamenajări succesive. Zidul surprins în caseta A este pe aceeaşi direcţie cu baza de coloană amintită la descrierea drumului (vezi supra). Este posibil ca porticul sa fie legat de aceeaşi clădire.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare preventivă 2016
Name Forename Role
COCIȘ Sorin responsabil
FERENCZ Szabolcs membru
URSUȚIU Adrian membru
ONOFREI Cosmin membru