Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN54984.82
NumeSitul Bisericii reformate Mathias din Cluj-Napoca - Uliţa Lupilor
JudețCluj
Unitate administrativăMunicipiul Cluj-Napoca
LocalitateCluj-Napoca
AdresaStrada Mihail Kogălniceanu
PunctUliţa Lupilor
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica Mathias este al doilea monument gotic important al Clujului, atât prin amploarea construcţiei cât şi prin faptul ca arhitectura oglindeşte ultima fază a goticului în Transilvania. Ridicată de Matei Corvin între 1486-1494, pentru o mănăstire aparţinând ordinului franciscan al minoriţilor, biserica Mathias se încadrează în categoria bisericilor cu o singură navă, cor poligonalde proporţii foarte mari dar fără clopotniţă. Lucrările la edificiu au fost conduse de călugărul minorit Johannes. Având aspectul unui castel medieval, biserica mai este denumită şi Biserica-Cetate, dar şi Biserica Reformată-Calvină de pe strada Kogălniceanu din Cluj-Napoca (în maghiară Farkas utcai református templom, în germană Reformierte Kirche in der Wolfsgasse) din imediata apropiere a bastionului Croitorilor.Monumentul este unul din cele mai valoroase edificii gotice din Transilvania. Biserica mai este cunoscută şi sub numele de Biserica Reformată Centrală sau Biserica Reformată de pe Uliţa Lupilor. Numele Uliţei Lupilor, una din cele mai vechi străzi ale Clujului, este menţionat în documentele medievale ca Platea Luporum. După unirea din 1918, numele Uliţei Lupilor a fost schimbat în "strada Mihail Kogălniceanu", care a rămas până în prezent denumirea oficială a străzii. În sec. XV (1579), biserica trece la ordinul iezuiţilor, iar la începutul sec. XVII (1603), biserica este devastată datorită valului de populaţie unitariană. În 1622 biserica este donată reformaţilor calvini.
ObservațiiÎntre anii 1910-1912 s-au făcut primele restaurări ce au înlocuit balcoanele de lemn ridicate între 1800-1820 cu cel actual de piatră. A doua restaurare începută în 1959 a repus în funcţiune galeria prin refacerea ei în vechea boltire gotică în ogivă.
Stare de conservarefoarte bună / 10.01.2011
Regim de proprietateprivat
ProprietarParohia
Data ultimei modificări a fişei10.12.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (1486 - 1494; 1638-1647)   Biserica de piatră, în prima fază de construcţie, ridicată de Matei Corvin între 1486-1494 pentru ordinul franciscanilor, avea o singură navă şi un cor poligonal de proporţii uriaşe. În sec. XVI, biserica suferă numeroase prefaceri determinate mai ales de trecerea de la ordinul franciscan la cel iezuit. În sec. XVII, după ce este donată bisericii reformate, are loc a două fază de construcţie a bisericii, între anii 1638-1647, lucrări importante făcute de principale Gheorghe Rakoczi I. Se execută o nouă boltă pe nervuri de piatră în sistem stelat, mai scundă decât originalul, se înalţă un masiv turn de piatră alipit colţului de sud-est al bisericii. Tot atunci se ridică cele două portale în stil renaştere pe fatale de nord si sud ca şi amvonul.  
Claustru  Epoca medievală dezvoltată (1516-1603)   Claustrul adăugat pe latura sud a bisericii în 1516 a fost dărâmat la încep. sec. XVII(1603), din el păstrându-se doar o galerie acoperită cu arcade, alipită faţadei sud. Ancadramentul de piatră al intrării vest a galeriei datează din 1760.  
Turn  Epoca medievală (1622)   Turnul este o construcţie alipită ulterior biseriii la 1622, având 4 nivele. Parterul şi etajul erau legate printr-o scară prinsă în grosimea zidului, ulterior înzidită, iar legătura de la etaj cu zidurile sueprioare se făcea prin exterior printr-o scarăă de lemn.  

Bibliografie
1. Dumitrescu, Ion, Mănciulescu, Rodica, Metode aplicate la restaurarea a două monumente gotice din Cluj: Biserica Sf. Mihail şi Biserica reformată Mathias, Monumente Istorice. Studii şi lucrări de restaurare, DMI, Bucureşti, 1967, 13-38 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)