Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN156482.03
NumeAşezarea medievală târzie de la Coşteiu - Baraj/ Săceni
JudețTimiş
Unitate administrativăCoşteiu
LocalitateCoşteiu
PunctBaraj (Săceni)
ReperSitul se află la 917 m vest de biserica greco-catolică din Coşteiu, 2,72 km SV de biserica reformată din Ţipari, la 4,1 km NE de biserica ortodoxă din Jabăr. Situl este localizat între podul de peste canalul Timiş - Bega şi vechiul pod din lemn (funcţional până în anul 2000), în stânga şoselei Lugoj - Timişoara, în locul numit Săceni, la aproximativ 400 m în aval de barajul de pe râul Timiş de la Coşteiu şi în amonte cu aproximativ 100 m de vechiul pod din lemn, la aproximativ 80 m sud de şosea.
Forma de reliefterasă
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul se află la 50 m nord de cursul actual al râului Timiş. În Evul Mediu, conform hărţilor de epocă, aşezarea nu se afla pe malul actual al râului Timiş, albia Timişului aflându-se la 500 m spre sud.
ObservațiiSitul a fost investigat de către arhg. Răzvan Ioan Pinca în prima jumătate a lunii mai a anului 2004. Situl a fost deranjat de lucrările pentru consolidarea malului drept cu ocazia regularizării albiei Timişului. Încă înainte de începerea lucrărilor, de-a lungul timpului, datorită eroziunii naturale a malului au putut fi zărite în albia râului fragmente ceramice, majoritatea datând din secolul al XVIII-lea.
DescoperitorRăzvan Ioan Pinca
Data descoperirii05.2004
Suprafața sitului 2 ha
Stare de conservareprecară / 23.06.2015
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 23.06.2015
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei13.4.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca medievală (sec. XV-XVI)   Cercetarea arheologică a constat în identificarea şi golirea unei gropi menajere de 6/3 m. Argumentul pentru funcţionalitatea de groapă menajeră este poziţionarea periferică, pe malul apei şi la marginea aşezării. Iniţial destinaţia gropii trebuie să fi fost alta, şi anume aceea de extragere a materialului argilos necesar pentru confecţionarea ceramicii, După golire pe fundul gropii a putut fi observat un strat de scoici, semn că periodic groapa a fost inundată. Materialul arheologic a constat din fragmente ceramice de la diverse tipuri de vase, fragmente de cahlă oală şi o mulţime de oase de animale (bovine, porc domestic, porc mistreţ, cornute mici, cerb şi păsări). Ceramica descoperită în groapă se încadrează în intervalul cronologic cuprins între secolele al XV-lea şi al XVI-lea. Ca şi formă predomină oala-borcan de dimensiuni medii, cel mai mic vas având diametrul gurii de 120 mm, iar cel mai mare cu diametrul de 272 mm.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2004
Nume Prenume Rol
PINAC Răzvan 1
Instituţia Rol
Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj 1

Bibliografie
1. Bunoiu, Victor, 2015 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. Pinca, Răzvan, Cercetări de geografie istorică și arheologie medievală la Coșteiu (jud. Timiș), Analele Banatului (serie nouă), Arheologie-Istorie, XX, 2012, 189-204 [Publicaţie]