Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code95541.05
NameAşezarea medievală de la Costeşti - Pietrişul de Sus/ Vatra satului
CountyIaşi
CommuneCosteşti
City/Town/VillageCosteşti
PlacePietrişul de Sus (Vatra satului)
LandmarkSitul a fost identificat în partea central-vestică a vetrei satului Pietrişul de Sus, com. Costeşti, în jurul clădirilor Consiliului local şi a şcolii noi, la sud-est, sud-vest şi vest de acestea, pe martorii de eroziune desprinşi din Dealul Petrişul (lobul sud-sud-vestic al masivului Dealul Mare Hârlău), la ENE de fosta carieră de piatră (gresie sarmaţiană), pe imaşului satului (proprietatea Consiliului Local Costeşti).
Site Classlocuire
Site Typeaşezare deschisă
NotesLucrările de construcţie a drumului comunal au evidenţiat prezenţa unor complexe arheologice protoistorice şi medievale.
Site Surface 6 ha
Human riskAfectare parţială: 3 / 27.01.2020
Last record update27.1.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca medievală (secolele XV şi XVII)   Pe baza materialelor recoltate din numeroasele periegheze realizate înainte de 2017, precum şi în acest an, chiar dacă cele mai multe sunt mărunte şi mai puţin semnificative, se consideră că aceste amenajări făceau parte din vatra medievală a satului Pietrişul (Chetrişul) de Sus, putând fi datată între secolele XV şi XVII, fiind contemporană cu necropola din situl Costeşti-Cier. Au fost identificate două bordeie la adâncimi diferite, două gropi înşirate pe o lungime de 18 m, iar la circa 20 de m, spre sud, o posibilă urmă de fundaţie/zid, asociată cu alveolări/gropi.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2017 185/2017
Name Forename Role
ENEA Sergiu-Constantin 2
BOGHIAN Dumitru 1
Institution Role
Universitatea Ștefan cel Mare 1
Liceul Teoretic "Ion Neculce" Târgu Frumos 2

Bibliography
1. M.C. Mărgărint, M. Niculiţă, Landslide type and pattern in Moldavian Plateau, NE Romania, Landform Dynamics and Evolution in Romania, Springer, 2017, pp. 271-304, doi:10.1007/978-3-319-32589-7_12 [Publicaţie]
2. Boghian, Dumitru; Enea, Sergiu-Constantin, Cronica cercetărilor aheologice din România, nepublicat, 2018 [Raport de evaluare de teren]