Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN83534.26
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010HR-II-m-B-12802
NumeCasa Lengyel de la Cristuru Secuiesc
JudețHarghita
Unitate administrativăOraş Cristuru Secuiesc
LocalitateCristuru Secuiesc
AdresaPiaţa Libertăţii nr. 7
ReperÎn partea nordică a centrului din Cristuru-Secuiesc (platforma târgului vechi), vis-a-vis de parohia catolică
Utilizare terenlocuire
Categorieconstrucţie
Tipcasă
DescriereVestigiile arheologice descoperite în acest loc sunt cunoscute din anul 1999, când ele au fost transportate în Muzeul "Molnár István", o dată cu începerea lucrărilor de renovare de către Péter Kádár, care a iniţiat - pentru canalizare - săparea unor gropi/galerii de-a lungul faţadei nordice a clădirii până la intrarea pivniţei. El a anunţat muzeul privind lucrările de renovare, însă când Attila Székely a ajuns la faţa locului, a reuşit să examineze doar pământul aruncat afară, care a rămas în urma galeriei neacoperite
DescoperitorPéter Kádár
Data descoperirii1999
Stare de conservaremedie / 20.05.2013
Riscuri antropiceDemolare: 3 / 20.05.2013
Regim de proprietateProprietate privată
Data ultimei modificări a fişei20.5.2013
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Casă  Epoca medievală târzie (sec. XVI-XIX) neprecizată S-a colectat fragmentele ceramice specifice (datându-le între sec. XV-XIX), respectiv, câteva fragmente (sec. XV-XVI) cu motive necunoscute până atunci. Attila Székely a deschis secţiunile mici arhelologice în zona nesăpată, de sub terasă, dar, din păcate, în jurnalul lui arheologic a supravieţuit doar o singură schiţă despre o casetă deschisă.
Din caseta deschisă a fost adus la suprafaţă un material arheologic relativ redus, însă la o ad. de 1,10 m, s-a descoperit podeaua lutuită de 0,10-0,15 m grosime a unei locuinţe. În podeaua lutuită s-a săpat o groapă pentru stâlp de 0,08 m adâncime şi cu 0,20 m diametru, iar în umplutura sa s-au păstrat nişte fragmente de lemn carbonizat.
În aripa nordică, la o adâncime de 0,30-0,35 m faţă de nivelul trotuarului, am ajuns la nivelul de călcare de aceeaşi vârstă cu terasa cu timpanon din sec. XIX. La acest nivel s-au găsit pietre plate de diferite mărimi, aşternute în sol nisipos, amestecate cu pământul de culoare neagră, conţinând pe-alocuri pete de cărbune. La o ad. de 0,09 m faţă de fundamentul pilonului nordic au ieşit la iveală urmele unei grinzi carbonizate, în jurul căreia s-au găsit fragmente de ceramică din sec. XV.
HR-II-m-B-12802 

Bibliografie
1. Körösfői, Zsolt, Cronica cercetarilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3878 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)