Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României
Cod RAN   83534.26
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010   HR-II-m-B-12802
Nume   Casa Lengyel de la Cristuru Secuiesc
Județ   Harghita
Unitate administrativă   Oraş Cristuru Secuiesc
Localitate   Cristuru Secuiesc
Adresa   Piaţa Libertăţii nr. 7
Reper   În partea nordică a centrului din Cristuru-Secuiesc (platforma târgului vechi), vis-a-vis de parohia catolică
Utilizare teren   locuire
Categorie   construcţie
Tip   casă
Descriere   Vestigiile arheologice descoperite în acest loc sunt cunoscute din anul 1999, când ele au fost transportate în Muzeul "Molnár István", o dată cu începerea lucrărilor de renovare de către Péter Kádár, care a iniţiat - pentru canalizare - săparea unor gropi/galerii de-a lungul faţadei nordice a clădirii până la intrarea pivniţei. El a anunţat muzeul privind lucrările de renovare, însă când Attila Székely a ajuns la faţa locului, a reuşit să examineze doar pământul aruncat afară, care a rămas în urma galeriei neacoperite
Descoperitor   Péter Kádár
Data descoperirii   1999
Stare de conservare   medie / 20.05.2013
Riscuri antropice   Demolare: 3 / 20.05.2013
Regim de proprietate   Proprietate privată
Data ultimei modificări a fişei   20.05.2013
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Casă  Epoca medievală târzie (sec. XVI-XIX) neprecizată  

S-a colectat fragmentele ceramice specifice (datându-le între sec. XV-XIX), respectiv, câteva fragmente (sec. XV-XVI) cu motive necunoscute până atunci. Attila Székely a deschis secţiunile mici arhelologice în zona nesăpată, de sub terasă, dar, din păcate, în jurnalul lui arheologic a supravieţuit doar o singură schiţă despre o casetă deschisă.
Din caseta deschisă a fost adus la suprafaţă un material arheologic relativ redus, însă la o ad. de 1,10 m, s-a descoperit podeaua lutuită de 0,10-0,15 m grosime a unei locuinţe. În podeaua lutuită s-a săpat o groapă pentru stâlp de 0,08 m adâncime şi cu 0,20 m diametru, iar în umplutura sa s-au păstrat nişte fragmente de lemn carbonizat.
În aripa nordică, la o adâncime de 0,30-0,35 m faţă de nivelul trotuarului, am ajuns la nivelul de călcare de aceeaşi vârstă cu terasa cu timpanon din sec. XIX. La acest nivel s-au găsit pietre plate de diferite mărimi, aşternute în sol nisipos, amestecate cu pământul de culoare neagră, conţinând pe-alocuri pete de cărbune. La o ad. de 0,09 m faţă de fundamentul pilonului nordic au ieşit la iveală urmele unei grinzi carbonizate, în jurul căreia s-au găsit fragmente de ceramică din sec. XV.

HR-II-m-B-12802 

Bibliografie
1. Körösfői, Zsolt, Cronica cercetarilor arheologice din România. Campania 2007, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3878 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll