Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN155788.06
NumeSitul arheologic de la Dudeştii Noi - Strada Dealului (Beşenova Nouă / Neubeschenowa)
JudețTimiş
Unitate administrativăDudeştii Noi
LocalitateDudeştii Noi
PunctStrada Dealului
ReperSitul se află la cca. 392 m S de primăria comunei Dudeştii Noi, la cca. 1,44 km N-NE de DN6 între Becicherecu Mic şi Timişoara şi la cca. 5,53 km SV de Biserica Sf. Dumitru din Sânandrei, la cca. 2,1 km V de râul Bega Veche.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenlocuire, păşune
CategorieLocuire civilă şi Descoperire funerară
TipAşezare deschisă şi cimitir de inhumaţie
DescriereSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de păşune, fiind cuprins într-o zonă în plină expansiune imobiliară. Este expus riscului cauzat de dezvoltarea imobiliară.
Situl este situat pe un deal şi constă într-o aşezare deschisă şi un cimitir creştin. În urma unei sesizări a Primăriei Dudeştii Noi privind descoperirea unor oase umane în urma lucrărilor intruzive efectuate pentru realizarea de rigole a fost efectuat un control în teren, fiind identificat situl pe baza complexelor sesizate în profilele şanţurilor săpate, a oaselor umane şi a materialului ceramic atât din săpături cât şi de la suprafaţă. De la intersecţia Str. Paris, respectiv Amsterdam cu Str. Dealului, pe o lungime de cca. 87 m, spre Str. Căminului, pe ambele părţi ale Str. Dealului, şi parţial pe Str. Amsterdam (doar latura de nord pe cca. 20 m), lucrările intruzive au afectat numeroase morminte de inhumaţie, în profilele rigolelor putând fi observate cu uşurinţă cca. 40-50 de morminte. Nu au putut fi identificate la faţa locului fragmente ceramice sau alte piese de inventar funerar care să indice datarea cimitirului. Cu toate acestea, orientarea mormintelor indică apartenenţa lor la un cimitir creştin. Analiza hărţilor istorice (cele trei ridicări topografice habsburgice, harta topografică militară 1975) nu indică existenţa unui cimitir în acest punct, ci a unor întinse plantaţii de viţă de vie. Este posibil ca acest cimitir să fie anterior anului 1769 (ridicarea topografică iozefină), dar întrucât pe această hartă topografică nu este figurat cimitirul localităţii, nu este exclus ca cimitirul descoperit pe Str. Dealului să fie primul cimitir al localităţii Beschenowa. Totodată, pe Str. Amsterdam şi parţial, pe Str. Paris, Londra, Kiev, Berlin, Dealului au fost identificate cca. 30 de complexe arheologice - locuinţe, gropi menajere, cuptor afectate de lucrările mecanizate pentru efectuarea rigolelor. Fragmentele ceramice identificate la faţa locului, precum şi descoperirea unui obiect metalic din bronz pe str. Paris (posibil fragment seceră) indică existenţa pe acest amplasament a unui sit arheologic din epoca bronzului neidentificat până în prezent.
ObservațiiSitul a fost identificat în urma unui control efectuat de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic şi a complexelor observate în profilurilor rigolelor executate.
Data descoperirii21.05.2020
Suprafața sitului cca. 4,76 ha
Stare de conservaremedie / 27.10.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 27.10.2020
Regim de proprietatePublică şi privată
Data ultimei modificări a fişei12.2.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca Bronzului   Pe Str. Amsterdam şi parţial, pe Str. Paris, Londra, Kiev, Berlin, Dealului au fost identificate cca. 30 de complexe arheologice - locuinţe, gropi menajere, cuptor afectate de lucrările mecanizate pentru efectuarea rigolelor. Fragmentele ceramice identificate la faţa locului, precum şi descoperirea unui obiect metalic din bronz pe str. Paris (posibil fragment seceră) indică existenţa pe acest amplasament a unui sit arheologic din epoca bronzului neidentificat până în prezent.

Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri) şi atipice, un obiect din bronz. Cronologic, acestea pot fi încadrate în epoca bronzului.
 
Nnecropolă      Lucrările intruzive au afectat numeroase morminte de inhumaţie, în profilele rigolelor putând fi observate cu uşurinţă cca. 40-50 de morminte. Nu au putut fi identificate la faţa locului fragmente ceramice sau alte piese de inventar funerar care să indice datarea cimitirului. Cu toate acestea, orientarea mormintelor indică apartenenţa lor la un cimitir creştin.

Este posibil ca acest cimitir să fie anterior anului 1769 (ridicarea topografică iozefină), dar întrucât pe această hartă topografică nu este figurat cimitirul localităţii, nu este exclus ca cimitirul descoperit pe Str. Dealului să fie primul cimitir al localităţii Beschenowa.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. Control 2020
Nume Prenume Rol
DIACONESCU Dragoș 2
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
Direcția Județeană de Cultură Timiș 1
Muzeul Național al Banatului 2

Bibliografie
1. Sofia, Bertea, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)