Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155270.09
Nume   Aşezarea de epoca bronzului de la Dumbraviţa - Obiectiv 13 (Dumbravica (sârbă) / Újsentes (mag.), Neussentesch (ger.))
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Dumbrăviţa
Localitate   Dumbrăviţa
Adresa   str. Ferventia, str. Tristan Tzara
Punct   Obiectiv 13
Reper   Situl se află la 1,88 Km SV de primăria comunei Dumbrăviţa, la 2,63 km N-NES de biserica Metanoia din Timişoara, la cca. 4,26 km S de biserica ortodoxă din Covaci.
Reper hidrografic - nume   Bega Veche
Reper hidrografic - tip   canal
Forma de relief   terasă
Utilizare teren   păşune; locuire
Categorie   locuire civilă
Tip   aşezare deschisă
Descriere   Situl este într-o stare de conservare medie, în prezent, terenul nefiind cultivat. Este expus riscului cauzat de dezvoltarea imobiliară din zonă, fiind situat într-o zonă rezidenţială. Totodată, în perimetrul sitului (jumătatea sa vestică) este în plin proces de construire de imobile. În jumatatea sa estică în prezent este depozitat moloz şi pământ rezultat în urma unor lucrări pe raza comunei Dumbrăviţa.
Observații   Situl este situat pe o terasă înaltă, în apropierea malului sudic al pârâului Beregsău, şi constă dintr-o aşezare deshisă, dispusă pe direcţia NE-SV. Este delimitat de strada Ferventia în partea de est şi str. Arinului în partea de sud. În partea de nord, situl se întinde în perimetrul fostei unităţi militare, neputând fi delimitat în această fază. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând din fragmente ceramice. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând din fragmente ceramice identificate ca urmare a săpării fundaţiilor unui imobil în partea de V a perimetrului precum şi în urma unor arături în partea sudică a sitului. Limitele sitului este posibil să fie mai întinse dar nu au putut fi stabilite cu exactitate datorită pârlogirii terenului şi depozitării de moloz provenit ca urmare a lucrărilor de construcţii din zonă.
Descoperitor   dr. Victor Bunoiu , dr. Octavian Rogozea
Data descoperirii   2018
Suprafața sitului   aproximativ 1,97 ha
Stare de conservare   medie / 19.02.2020
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 19.02.2020
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   20.02.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epoca bronzului Cruceni-Belegiš  

Materialul constă în fragmente ceramice, preponderant atipice dar şi tipice de culoare portocalie. Au fost identificate două tipuri ceramice: ceramică grosieră şi ceramică fină. Ceramica grosieră este preponderentă. Ceramica grosieră este caracterizată de o ardere oxidantă, degresarea pastei cu cioburi pisate şi netezirea suprafeţelor. Ceramica fină este caracterizată de degresarea pastei cu nisip fin şi ardere reductantă. Suprafeţele, în prezent, sunt netezite dar nu este exclus ca acestea să fi fost lustruite. Decorul este compus din caneluri. Ca datare, ceramică este atribuită epocii bronzului.


 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2018 Situl a fost identificat în urma efectuării unui control de teren de o echipă formată din arhg. dr. Victor Bunoiu (DJC Timiş) și arhg. dr. Octavian Rogozea (Universitatea de Vest Timișoara). În data de 11.12.2019, în urma unui control pe teren efectuat de către DJC Timiș prin arhg. dr. Victor Bunoiu pe str. Tristan Tzara, s-a constatat afectarea sitului de lucrări intruzive efectuate de către SC RCS&RDS SA pentru introducerea unor rețele de telecomunicații. * ROGOZEA Octavian
* BUNOIU Victor
Direcția Județeană de Cultură Timiș * *
Universitatea de Vest Timișoara * *

Bibliografie
1. Bunoiu, Victor, 2019 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)