Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN155270.05
NumeSitul arheologic de la Dumbrăviţa - Lac 2
JudețTimiş
Unitate administrativăDumbrăviţa
LocalitateDumbrăviţa
PunctLac 2
ReperSitul se află la 2,08 km E-NE de Primăria comunei Dumbrăviţa, la 1,67 km V-NV de biserica Romano-Catolică din Giarmata Vii şi la cca. 1,16 km SE de sensul giratoriu de la intersecţia Drumului Judeţean DJ691 cu Centura Timişoarei DNCT. La aproximativ 190 m SV de sit se află lacul de acumulare Dumbrăviţa de pe cursul pârâului Behela.
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare deschisă
DescriereSitul este amplasat pe un grind în imediata vecinătate a zonei inundabile a pârâului Behela. Situl arheologic ocupă, cu precădere, suprafaţa cea mai înaltă a platoului, precum şi panta dinspre NNE, cu cea mai bună expunere către soare.
Situl arheologic constă dintr-o aşezare reperată pe baza unui material arheologic constând din fragmente de ceramică, în cantităţi mari, precum şi sporadice fragmente osteologice. În urma efectuării sondajelor arheologice intruzive din mai 2017 (20 de secţiuni) au fost identificate materiale arheologice, complexe arheologice şi straturi de cultură. Materialul constă în numeroase fragmente de ceramică, tipice (buze de vas şi un fragment de toartă) şi atipice, preponderent de culoare cenuşie, semifină, arsă reducător, localizat cu precădere în centrul sitului şi sporadice fragmente de ceramică de culoare neagră, dar şi fragmente ceramice de culoare roşie-cărămizie, grosieră.
ObservațiiSitul a fost afectat de intervenţii mecanizate de amenajare a terenului spre NNE de centrul sitului, unde mai multe complexe arheologice au fost afectate de intervenţia mecanizată, cu fragmente ceramice şi osteologice vizibile la suprafaţa solului.
Data descoperirii2017
Suprafața sitului 2,6 ha
Stare de conservareprecară / 04.07.2017
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 04.07.2017; Agricultură intensivă: 3 / 04.07.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei4.7.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Preistorie necunoscut    
aşezare  Epoca post-romană (Sec. II-IV)   Pe lângă materialul ceramic tipic, a fost reperat şi un fragment ceramic tipic (buză de vas), de calitate bună, culoare roşiatică, posibil o imitaţie de terra sigilata. Ca datare, majoritatea ceramicii este atribuită epocii post-romane.  
aşezare  Epoca medievală timpurie      
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2017
Nume Prenume Rol
ROGOZEA Octavian 2
BUNOIU Victor 1
VLASE Dan 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1
U Timişoara 2
2. sondaj 2017
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
STAVILĂ Andrei 1
ROGOZEA Octavian 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Stavilă, Andrei; Rogozea, Octavian, Raport de diagnostic arheologic invaziv pentru perimetruL PUZ - Zonă rezidențială cu funcțiuni complementare, dotări și servicii nr. topo A251/1/5/a, A251/1/5/b/1, A251/1/5/b/2, Dumbrăvița, jud. Timiş, 2017 [Raport de diagnostic invaziv]
2. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)