Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code155270.05
NameSitul arheologic de la Dumbrăviţa - Lac 2
CountyTimiş
CommuneDumbrăviţa
City/Town/VillageDumbrăviţa
PlaceLac 2
LandmarkSitul se află la 2,08 km E-NE de Primăria comunei Dumbrăviţa, la 1,67 km V-NV de biserica Romano-Catolică din Giarmata Vii şi la cca. 1,16 km SE de sensul giratoriu de la intersecţia Drumului Judeţean DJ691 cu Centura Timişoarei DNCT. La aproximativ 190 m SV de sit se află lacul de acumulare Dumbrăviţa de pe cursul pârâului Behela.
Geomorphologycâmpie
Land utilityagricultură
Site Classlocuire
Site Typeaşezare deschisă
DescriptionSitul este amplasat pe un grind în imediata vecinătate a zonei inundabile a pârâului Behela. Situl arheologic ocupă, cu precădere, suprafaţa cea mai înaltă a platoului, precum şi panta dinspre NNE, cu cea mai bună expunere către soare.
Situl arheologic constă dintr-o aşezare reperată pe baza unui material arheologic constând din fragmente de ceramică, în cantităţi mari, precum şi sporadice fragmente osteologice. În urma efectuării sondajelor arheologice intruzive din mai 2017 (20 de secţiuni) au fost identificate materiale arheologice, complexe arheologice şi straturi de cultură. Materialul constă în numeroase fragmente de ceramică, tipice (buze de vas şi un fragment de toartă) şi atipice, preponderent de culoare cenuşie, semifină, arsă reducător, localizat cu precădere în centrul sitului şi sporadice fragmente de ceramică de culoare neagră, dar şi fragmente ceramice de culoare roşie-cărămizie, grosieră.
NotesSitul a fost afectat de intervenţii mecanizate de amenajare a terenului spre NNE de centrul sitului, unde mai multe complexe arheologice au fost afectate de intervenţia mecanizată, cu fragmente ceramice şi osteologice vizibile la suprafaţa solului.
Date of discovery2017
Site Surface 2,6 ha
State of preservationprecară / 04.07.2017
Human riskAfectare parţială: 4 / 04.07.2017; Agricultură intensivă: 3 / 04.07.2017
Ownershipprivat
Last record update4.7.2017
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Preistorie necunoscut    
aşezare  Epoca post-romană (Sec. II-IV)   Pe lângă materialul ceramic tipic, a fost reperat şi un fragment ceramic tipic (buză de vas), de calitate bună, culoare roşiatică, posibil o imitaţie de terra sigilata. Ca datare, majoritatea ceramicii este atribuită epocii post-romane.  
aşezare  Epoca medievală timpurie      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2017
Name Forename Role
ROGOZEA Octavian 2
BUNOIU Victor 1
VLASE Dan 1
Institution Role
DJC Timiș 1
U Timişoara 2
2. sondaj 2017
Name Forename Role
MICLE Dorel 1
STAVILĂ Andrei 1
ROGOZEA Octavian 1
Institution Role
U Timişoara 1

Bibliography
1. Micle, Dorel; Stavilă, Andrei; Rogozea, Octavian, Raport de diagnostic arheologic invaziv pentru perimetruL PUZ - Zonă rezidențială cu funcțiuni complementare, dotări și servicii nr. topo A251/1/5/a, A251/1/5/b/1, A251/1/5/b/2, Dumbrăvița, jud. Timiş, 2017 [Raport de diagnostic invaziv]
2. Vlase, Dan; Bunoiu, Victor, 2017 [Fişă de sit] (site record source)