Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN142104.04
NumeTezaurul monetar de la Fetindia - Între hotare
JudețSălaj
Unitate administrativăMeseşenii De Jos
LocalitateFetindia
PunctÎntre hotare
ReperDescoperirea s-a realizat la 500 m de marginea sud-vestică a localităţii, pe un drum de pământ intens circulat, care leagă Fetindia de Meseşenii de Sus.
Forma de reliefdeal
Utilizare terendrum de pământ
Categoriedescoperire izolată
Tiptezaur monetar
Data descoperirii2018
Data ultimei modificări a fişei29.1.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
tezaur monetar  Epoca medievală (secolul al XVIII-lea)   Au fost recuperate 67 monede şi fragmente monetare. Piesele descoperite, întregi şi fragmentare, se datează în intervalul 1627-1762, finalul acumulării fiind datat cu piese din aramă de 1 Kreutzer de la Maria Theresa. Nu au fost identificate fragmente ceramice sau resturi de materiale organice (pânză sau piele), care să indice o eventuală depunere a tezaurului într-un vas ori într-un săculeţ de pânză sau pungă din piele.
Monedele ce compun tezaurul au fost emise în Transilvania, Ungaria, Tirol, Episcopatul Salzburg, Boemia, Silezia, Monfort, Liegnitz-Brieg, Brandenburg-Bayreuth şi Episcopatul de Breslau.
Din punct de vedere al numerarului, tezaurul este compus din groşi cu valoarea de trei creiţari, groşi cu valoarea de trei pfennigi, polturi şi monede de un creiţar şi doi creiţari din argint, la care se adaugă şi cinci piese de aramă de un creiţar.
Monedele au fost emise între anii 1627 şi 1762, însă tezaurul a fost pierdut sau îngropat cândva după jumătatea secolului al XVIII-lea, aşa cum sugerează cele cinci piese din aramă de un creiţar, emise la Baia-Mare în 1761 şi 1762, aproape necirculate.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. diagnoză 2018
Nume Prenume Rol
POP Horea 1
PRIPON Emanoil 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Zalău 1

Bibliografie
1. Pop, Horea, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, 2019 [Raport] (sursa fişei de sit)