Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN89623.02
NumeSitul arheologic de la Gelmar - Gelmar II-km 1+850 - 2+050
JudețHunedoara
Unitate administrativăOraş Geoagiu
LocalitateGelmar
PunctGelmar II-km 1+850 - 2+050
ReperSitul se află în extravilanul localităţii şi la 320 m sud de râul Mureş, fiind amplasat pe prima terasă.
Forma de reliefluncă
Categorielocuire
Tipaşezare
Data descoperirii2011
Data ultimei modificări a fişei13.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca romană (sec. II-III)   Fundaţiile unei clădiri de formă rectangulară, cu o latură de sud de cca. 20,5 m. Dimensiunile sunt date de două ziduri paralele (cel de est şi de vest), surprinse doar pe o lungime de 9,5 m, care par să descrie un spaţiu interior susţinut de posibili stâlpi de lemn.
Pentru funcţionalitatea de spaţiu interior acoperit pledează o mare cantitate de material tegular (dimensiuni tegule 0,52 x 0,42 m) recoltată de pe nivelul de utilizare a clădirii (-0,45-0,70 m.). Clădirea se pare că a fost deschisă pe latura ei sudică, elementele de susţinere fiind cele tipice pentru o structură uşoară (au fost surprinse gropile de implantare a stâlpilor de lemn cu elementele lor de stabilizare -piatră).
Materialele arheologice în conexiune cu această clădire au constat în elemente metalice de îmbinare (cuie, benzi de fier), foarte multe fragmente de oase de animale, material tegular abundent şi puţine fragmente ceramice, în general de uz comun. Se cuvine remarcat un fragment de farfurie (de tip Drag. 36), spart pe nivel. Între artefactele cu putere de datare în conexiune cu această clădire se află şi o monedă.
 
aşezare  La Tène   O locuinţă/bordei pe colmatarea căreia se sprijină zidul de vest al clădirii romane. Forma structurii este una rectangulară cu o lungime de 3,12 m şi o lăţime de 2,60 m. Materialul arheologic recoltat din umpluta acestei structuri este unul tipic perioadei La Tène, fiind compus în principal din fragmente ceramice (oale, cupe cu picior, foarte multe decorate cu brâuri alveolare).  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011
Nume Prenume Rol
DAMIAN Paul 1
BOCAN Ionuț 1
DUMITRAȘCU Emil 1
NEAGU Cătălina 1
PARASCHIV-GRIGORE Eugen Marius 1
PARASCHIV-GRIGORE Ioana 1
VLEJA Decebal 1
Instituţia Rol
Muzeul Național de Istorie a României 1

Bibliografie
1. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4884&d=Gelmar-or-Geoagiu-Hunedoara-Gelmar-II-2011 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)