Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157255.32
NumeSitul arheologic de la Giarmata - Dealu Bătrân Sud
JudețTimiş
Unitate administrativăGiarmata
LocalitateGiarmata
PunctDealu Bătrân Sud
ReperSitul arheologic se află la 4 km SV de biserica ortodoxă din Bencecu de Sus; la 4,65 km NV de biserica ortodoxă din Ianova; la 475 m S de DC 60 Pişchia - Bencecu de Sus şi la 250 m V de obârşia unui pârâu fără nume, afluent dreapta al Pârâului Valea Bencecului.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereDin punct de vedere geografic, situl se află în partea de vest a Dealurilor Lipovei. Morfologic, situl este poziţionat la obârşia unor izvoare din versantul drept al Văii Bencecului. Altitudinea relativă a sitului este de 42 m faţă de talvegul Pârâului Valea Bencecului şi de 12 m faţă de izvoarele menţionate mai sus, acestea însă având curs temporar.
ObservațiiSitul a avut codul RAN 158216.03, alocat dintr-o eroare de localizare. Codul actual corespunde UAT-ului corect.
DescoperitorDorel Micle; Adrian Cîntar
Data descoperirii2006
Stare de conservaremedie / 12.01.2016
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 3 / 12.01.2016
Data ultimei modificări a fişei06.04.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului (?)   Cercetările arheologice de teren au descoperit sporadice fragmente ceramice preistorice, majoritatea atipice, amplasate pe terasa vestică de la obârşia unuia dintre pâraiele din versantul drept al Pârâului Valea Bencecului. A fost descoperită şi o râşniţă de tuf vulcanic care nu a fost ridicată şi transportată pentru studiu.  
aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)   Cercetările arheologice de teren au descoperit sporadice fragmente ceramice medievale, majoritatea atipice, amplasate pe terasa vestică de la obârşia unuia dintre pâraiele din versantul drept al Pârâului Valea Bencecului. S-a descoperit şi o râşniţă de tuf vulcanic care nu a fost ridicată şi transportată pentru studiu.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2006
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
CÎNTAR Adrian 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Milcle, Dorel; Cîntar, Adrian, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)