Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   157255.32
Nume   Situl arheologic de la Giarmata - Dealu Bătrân Sud
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Giarmata
Localitate   Giarmata
Punct   Dealu Bătrân Sud
Reper   Situl arheologic se află la 4 km SV de biserica ortodoxă din Bencecu de Sus; la 4,65 km NV de biserica ortodoxă din Ianova; la 475 m S de DC 60 Pişchia - Bencecu de Sus şi la 250 m V de obârşia unui pârâu fără nume, afluent dreapta al Pârâului Valea Bencecului.
Forma de relief   Deal
Utilizare teren   agricultură
Categorie   locuire
Tip   aşezare
Descriere   Din punct de vedere geografic, situl se află în partea de vest a Dealurilor Lipovei. Morfologic, situl este poziţionat la obârşia unor izvoare din versantul drept al Văii Bencecului. Altitudinea relativă a sitului este de 42 m faţă de talvegul Pârâului Valea Bencecului şi de 12 m faţă de izvoarele menţionate mai sus, acestea însă având curs temporar.
Observații   Situl a avut codul RAN 158216.03, alocat dintr-o eroare de localizare. Codul actual corespunde UAT-ului corect.
Descoperitor   Dorel Micle; Adrian Cîntar
Data descoperirii   2006
Stare de conservare   medie / 12.01.2016
Riscuri antropice   Agricultură intensivă: 3 / 12.01.2016
Data ultimei modificări a fişei   06.04.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului (?)   Cercetările arheologice de teren au descoperit sporadice fragmente ceramice preistorice, majoritatea atipice, amplasate pe terasa vestică de la obârşia unuia dintre pâraiele din versantul drept al Pârâului Valea Bencecului. A fost descoperită şi o râşniţă de tuf vulcanic care nu a fost ridicată şi transportată pentru studiu.  
aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)   Cercetările arheologice de teren au descoperit sporadice fragmente ceramice medievale, majoritatea atipice, amplasate pe terasa vestică de la obârşia unuia dintre pâraiele din versantul drept al Pârâului Valea Bencecului. S-a descoperit şi o râşniţă de tuf vulcanic care nu a fost ridicată şi transportată pentru studiu.  
Cercetare
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2006
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
CÎNTAR Adrian 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Milcle, Dorel; Cîntar, Adrian, 2016 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)