Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN93842.14
NumeTumulul de la Iezeru - La I.A.S.
JudețCălăraşi
Unitate administrativăJegălia
LocalitateIezeru
PunctLa I.A.S.
ReperTumulul era situata cca. 350 m nord de DN 3B, ce face legătura dintre Călăraşi şi Feteşti, în partea de nord - est a satului Iezeru, în curtea fostului AGROMEC.
Forma de relieflunca Dunării
Categorienecropolă
Tiptumul funerar
ObservațiiEste o movilă cu caracter funerar ce ce poate fi datată în perioada de tranziţie la epoca bronzului sau în preioada epocii bronzului timpuriu, într-un interval cronologic cuprins în linii mari între 3 300 - 2 500 î.Ch., cultura Yamnaya.
Data descoperirii2018
Data ultimei modificări a fişei4.12.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
tumul funerar  perioada de tranziţie la epoca bronzului sau în preioada epocii bronzului timpuriu Yamnaya Tumulul a fost excavat în mare parte în perioada comunistă. Au fost recuperate mai multe schelete umane (trei indivizi, doi maturi şi un copil ), depuse în poziţie chircită şi având ca inventar funerar ocru - pigment de culoare roşie specific complexelor funerare de acest fel. Recuperarea materialelor arheologice a fost făcută de către Niţă Anghelescu, fostul director al Muzeului din Călăraşi . Din păcate descoperirile au rămas inedite.  

Bibliografie
1. Panai I. Panait, Jegălia şi satele de pe Borcea - vechi aşezări străbune, Jegălia. O aşezare cu rădăcini adânci în istorie, 2012, 17 [Publicaţie]