Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN159696.27
NumeTumulul 3 de la Isaccea - Movila de epocă romană A-III
JudețTulcea
Unitate administrativăOraş Isaccea
LocalitateIsaccea
PunctMovila A-III
ReperTumulul se află pe DN 22/str. Avram Iancu, la sud de localitatea Isaccea.
Utilizare terenagricultură intensivă
Categoriemovilă funerară
Tiptumul
ObservațiiAcest tumul face parte din complexul arheologic Isaccea - Movilele Dese, care se regăseşte la codul 159696.06. Pe o suprafaţă mare s-au găsit fragmente de material tegular şi pietre de mici dimensiuni. Fragmente de tegulae sunt întâlnite şi la est de această zonă pe proprietatea RA-RA Park. Săpăturile realizate pentru parcul fotovoltaic nu confirmă existenţa unei locuiri în acest perimetru.
Stare de conservareprecară / 25.02.2019
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 4 / 25.02.2019
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei13.1.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca romană romană Realizarea diagnosticului arheologic din 2017 a constat în efectuarea unei cercetări de suprafaţă, ce a acoperit atât aria ce va fi afectată de proiect cât şi zonele învecinate. Cercetarea arheologică de teren a avut ca obiectiv şi rezervaţia arheologică Movilele Dese, aceasta din urmă fiind profund afectată de amenajarea unei plantaţii plantaţii viticole după anul 1958. Practic întreaga zonă a fost împărţită atunci în cinci mari parcele cu drumuri de exploatare, afectând o bună parte din perimetrul actualei zone delimitate.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren iunie-iulie 2017 Realizarea diagnosticului arheologic a constat în efectuarea unei cercetări de suprafață, ce a acoperit atât aria ce va fi afectată de proiect cât şi zonele învecinate. Cercetarea arheologică de teren a avut ca obiectiv și rezervația arheologică Movilele Dese, aceasta din urmă fiind profund afectată de amenajarea unei plantații plantații viticole după anul 1958.
Nume Prenume Rol
STĂNICA Aurel 1
MOCANU Marian 1
PANAIT Valentin 1
Instituţia Rol
Institutul de Studii Eco-Muzeale Tulcea 1

Bibliografie
1. Stănică, Aurel, Isaccea - Movilele Dese. Tumulul 3 (Movila A-III), nepublicat, 2018 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)