Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN157344.01
NumeSitul arheologic de la Ivanda - Obiectiv 2
JudețTimiş
Unitate administrativăGiulvăz
LocalitateIvanda
PunctObiectiv 2
ReperSitul se află la cca. 113 m N de DC 203, între Sânmartinu Sârbesc şi Iohanisfeld, la cca. 2 km V-SV de biserica sârbească din Sânmartinu Sârbesc şi la cca. 4,7 km S-SE de biserica catolică din Sânmartinu Maghiar, la cca. 40 m V de râul Bega Mică (Ţeba).
Forma de reliefGrind
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire civilă
TipAşezare deschisă
DescriereSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă.
Este situat pe un grind, în apropierea malului râului Bega Mică (Ţeba) şi constă într-o aşezare deschisă. Situl se află la limita administrativ-teritorială dintre comuna Giulvăz şi Peciu Nou, pe malul opus al râului aflându-se Aşezarea de epoca bronzului de la Sânmartinu Sârbesc - Grădişte. Începând cu a doua ridicare topografică habsburgică zona este sistematizată pentru agricultură, la sud de sit fiind creat un drum ce se află pe acelaşi traseu şi în prezent. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic ce constă în fragmente ceramice aparţinând epocii bronzului şi Hallstatt-ului.
ObservațiiSitul a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Data descoperirii2019
Suprafața sitului 5,28 ha
Stare de conservarebună / 17.11.2020
Riscuri naturaleInundaţii: 2 / 17.11.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 17.11.2020
Regim de proprietatePrivată
Data ultimei modificări a fişei17.11.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului   Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, fragmente decorate prin incizie şi împunsătură) şi atipice.  
aşezare  Epoca bronzului târziu-epoca timpurie a fierului Hallstatt Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, fragmente decorate prin incizie şi împunsătură) şi atipice.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 17.12.2019
Nume Prenume Rol
DIACONESCU Dragoș 2
BUNOIU Victor 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1
Muzeul Național al Banatului 2

Bibliografie
1. Google Earth [Imagine satelitară]
2. A treia ridicare topografică austracă (A treia campanie militară de ridicări topografice a Imperiului Austro-Ungar și a statelor învecinate), 1869-1887 [Referinţă cartografică]
3. Bertea, Sofia, Ivanda 2, 2020 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)