Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN76683.01
NumeSitul arheologic biserica Biserica Veche de la Lieşti
JudețGalaţi
Unitate administrativăLieşti
LocalitateLieşti
PunctBiserica veche (Biserica din Vale)
ReperLocul în care se presupune că a existat vechea biserică, este situat la V de actualul sat, între cursul vechi al Bârladului şi râul Siret, în apropierea fostei gârle Bârloviţa, la cca. 1000 m de vechiul curs al râului Bârlad spre V. În această zonă, a fost amplasată o cruce metalică de 2 m h, fixată într-un soclu de beton, care marca vechea biserică dispărută, ce a deservit satul Lieşti până la inundaţiile din anul 1881, când aşezarea s-a strămutat pe terasa superioară de pe malul drept al râului Bârlad, la E de punctul cercetat.
Categorieconstrucţie de cult
Tipbiserică şi cimitir
ObservațiiExistenţa vechii vetre a satului este confirmată prin numeroase descoperiri întâmplătoare de monede, obiecte de cult, fragmente ceramice, resturi de materiale de construcţie, toate datate în sec. XVIII-XIX. Terenul, pe care au fost aşezate satul şi biserica, a suferit modificări ca urmare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare realizate în perioada comunistă.
Data ultimei modificări a fişei21.10.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)   Biserică cu două etape de construcţie  
Cimitir  Epoca modernă (sec. XVIII-XIX)      

Bibliografie
1. Nicu, Mircea, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2007, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2008, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=3912# [Publicaţie]