Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN9583.17
NumeDrumul de pământ de la Lipova
JudețArad
Unitate administrativăOraş Lipova
LocalitateLipova
ReperObiectivul arheologic se află la 4,15 km ESE de biserica ortodoxă din Lipova; la 5 km VNV de biserica ortodoxă din Ususău; la 850 m V de DJ 682 Lipova - Ususău şi la 160 m NE de versantul stâng al unui pârâu fără nume.
Forma de reliefDeal
Utilizare terenpăşune
Categoriedrum de pământ
Tipdrum
DescriereObiectivul este amplasat pe latura de SE a unei culmi de legătură între Valea Mureşului (bazinetul Ususăului) şi Valea Şiştarovăţ (sectorul inferior al său), trecând peste Dealul Târşete (203,8 m altitudine). În partea superioară a sa culmea se prezintă sub forma unui pod, cu lăţimi de peste 500 m, pod dezvoltat între mai multe văi fără nume, care drenează latura estică a Dealului Târşete, fiind tributare Mureşului, în Bazinetul Ususăului. Obiectivul este reprezentat de traiectul unui drum de pământ vechi, care urcă de-a coasta spre culmea mai sus descrisă. Drumul prezintă un profil în formă de U, cu o adâncire în sol de peste 1 m, o lăţime de cca. 3 m şi o declivitate a pantei de cca. 7-8 %. Este vizibil de-a lungul întregului versant, pe o lungime de câteva sute de metri, iar dovada că nu este un drum modern este dată şi de faptul că pe traiectul lui sunt crescuţi arbori cu o vechime de peste 50 de ani. Acest drum poate reprezenta calea de legătură de-a lungul Văii Mureşului, care urmărea zona conurilor de dejecţie de la limita NV a versantul stâng al Văii Mureşului, evitând zonele mlăştinoase şi de smârc care guvernează Bazinetul Ususăului (îndeosebi zona "Bujacul Bătrân"). Mai mult, drumul reprezenta calea cea mai uşoară de evitare a strâmtorii Văii Mureşului, cauzată de apariţia Dealului Lipova (264 m altitudine), drumul în cauză ocolind pe la S, şi pe o rută mult mai directă, dealul sus-menţionat. Analizarea hărţilor habsburgice (1769-1772) confirmă această supoziţie, drumul respectiv fiind singurul care urmăreşte Valea Mureşului între Ususău şi Lipova.
DescoperitorLiviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă
Data descoperirii2009
Stare de conservaremedie / 13.04.2016
Riscuri antropiceAfectare parţială: 3 / 13.04.2016
Data ultimei modificări a fişei7.9.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Drum  epoca medieval târzie (?)   Doar pe baza informaţiilor culese prin cercetări de teren, datarea acestei structuri nu poate fi precizată.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2009
Nume Prenume Rol
MĂRUIA Liviu 1
BORLEA Oana 1
BOLCU Lavinia 1
VEDRILĂ Ioan 1
Instituţia Rol
U Timişoara 1

Bibliografie
1. Măruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)