Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   155369.02
Nume   Cetatea de la Lugoj - Cetatea Veche
Județ   Timiş
Unitate administrativă   Municipiul Lugoj
Localitate   Lugoj
Punct   Cetatea Veche
Reper   Cetatea se află pe malul din dreapta a râului Timiş, în unghiul pe care acesta îl formează cu şoseaua naţională Lugoj - Timişoara.
Reper hidrografic - nume   Timiş
Reper hidrografic - tip   râu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   locuire
Categorie   locuire
Tip   cetate
Descriere   Conform hărţii realizate de F. Marsigli, în anul 1697, cetatea se află în perimetrul format de strada Huniade, str. "20 Decembrie" şi str. Cetatea-Veche.
Observații   Vestigiile zidurilor cetăţii mai erau încă vizibile în albia Timişului până spre sfârşitul secolului trecut, iar vechiul cartier din spatele Judecătoriei a păstrat până în zilele noastre numele de Cetatea-Veche.
Regim de proprietate   privat
Data ultimei modificări a fişei   21.07.2022
 
Componente în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală dezvoltată (sec. XV-XVII) neprecizată sec. al XIV-lea (1334) 

Deşi numele cetăţii apare menţionat abia în sec. al XIV-lea (1334), este de presupus, că prima etapă a existenţei sale datează dintr-o epocă anterioară, în secolul al X-lea. Există în această privinţă referiri în cronica latino-maghiară a lui Anonymus - notar al regelui Bela al III-lea relativ la existenţa unei cetăţi de pământ pe râul Timiş.
Cetatea a fost reconstruită în secolul XV, din piatră şi a rezistat multor atacuri turceşti, fiind ocupată abia în anul 1658 la mai bine de un secol după înfiinţarea paşalâcului Timişoarei.
Sfârşitul existenţei cetăţii, se plasează în jurul anului 1700, imediat după pacea de la Karlowitz, când a fost distrusă intenţionat, conform înţelegerii survenite între turci şi austrieci.

 
 
Cercetare
 
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. sondaj 1994

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj MOROZ Maria
2. sondaj 1992-1993

Sondajul a fost efectuat pe latura dreaptă a străzii Huniade, str. "20 Decembrie" şi str. Cetatea-Veche.

     
3. sondaj 1987

Sondajul a fost efectuat în perimetrul fundaţiei unui bloc situat la colţul dintre str. Huniade şi str. "20 Decembrie" la nr. 33

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj * *

Bibliografie
1. Moroz, Maria, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 1994, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1995, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=150 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll