Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code85065.07
NameDescoperirile preistorice de la Mereşti - Cheile Vârghişului - Peştera cu vase - 105
CountyHarghita
CommuneMereşti
City/Town/VillageMereşti
PlaceCheile Vârghişului - Peştera cu vase - 105
LandmarkPeştera cu vase - 105 este amplasată pe versantul drept al Cheilor Vârghişului, la aproximativ 72 de metri deasupra talvegului şi aparţine etajului carstic în care s-a format Peştera Gabor. De asemenea, este situată în proximitatea Peşterii Lublinit - nr. 9 şi aparţin aceluiaşi sistem carstic.
Site Classdescoperire izolată
Site Typedepunere rituală
DiscovererI. Dénes
Date of discovery1979
Last record update3.2.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Depunere rituală  Eneolitic Ariuşd Peştera 105 are dimensiuni modeste, la intrare 3 m. înălţime şi 1,5 m. înălţime, iar galeria are o lungime de 5,5 m. şi o lăţime de 2 m. Prezintă un profil al patului puternic descendent. În 1979, anul descoperiri sale, intrarea era blocată cu o depunere de pietre. Descoperitorul, speologul I. Dénes, a deblocat accesul şi a observat prezenţa a două străchini tronconice, depuse în partea de nord- vest a spaţiului peşterii. Vasele conţineau un material alcătuit din pământ şi oase. În partea centrală a peşterii au mai fost identificate fragmentele unui vas şi o unealtă din os. În spaţiul peşterii nu mai sunt prezente alte materiale arheologice, fapt ce ar sugera că acesta a fost blocat după depunerea vaselor. Intrarea sa nu este vizibilă decât din proximitate, este greu accesibilă de la nivelul Vârghişului şi este amplasată la baza unui perete aproape vertical. La intrare se observă numeroase blocuri de calcar cu dimensiuni variabile, aceştia fiind prezenţi şi în interiorul peşteri, iar la baza patului puternic descendent au fost descoperite o mandibulă de urs şi o coastă.

Materiale de factură Ariuşd mai sunt prezente şi în peşterile Mare, Calului şi nr. 10, dar toate au fost identificate în perioada de pionierat a cercetărilor arheologice din aria carstului şi au fost decontextualizate. Din punctul nostru de vedere, cel puţin în acest stadiu al cercetărilor arheologice, nu se poate discuta de o locuire, chiar şi de o scurtă durată, a comunităţilor Ariuşd în aria carstului Cheilor Vârghişului. Este vorba, considerăm noi, de un comportament necunoscut, probabil ritualic, cum ne indică cu certitudine datele arheologice din Peştera 105.
 
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. diagnoză 2018
Name Forename Role
CUCULICI Roxana 5
BUZEA Dan Lucian 4
VEREȘ Daniel 3
RADU Alexandru 2
COSAC Marian 1
MURĂTOREANU George 1
NIȚĂ Loredana 1
ȘERBĂNESCU Gabriel 1
COSTACHE Emanuel 1
DAVID Ion 1
Institution Role
Universitatea de Vest Târgoviște 1
Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița 2
Institutul de Speologie "Emil Racoviță" Cluj-Napoca 3
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe 4
Universitatea din București 5
2. neprecizat 1979
Name Forename Role
DÉNES I.

Bibliography
1. Cosac, Marian, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, 2019 [Publicaţie] (site record source)