Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania
RAN Code75285.02
NameSitul arheologic de la Negrileşti - La punte
CountyGalaţi
CommuneNegrileşti
City/Town/VillageNegrileşti
PlaceLa punte
LandmarkSitul arheologie este localizat Situată la N-V de biserica satului.
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesÎn acest sector au fost cercetate secţiunile S 2 şi S 7, de către Cotoi Ovidiu Soleriu şi Adamescu Adrian, responsabil de sector fiind Ilie Costel.
State of preservationmedie / 30.08.2019
Human riskAfectare parţială: 3 / 30.08.2019
Last record update31.1.2020
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Neolitic Starcevo-Criş Ceramica Starčevo-Criş este dominantă în secţiunile S2 şi S7/2009, apărând mai cu seamă în stratul de cultură, dar şi în complexe (gropile G6, G10 din S2/2009 dar şi G15 din S7/2009). Din punct de vedere tipologic, aceasta aparţine atât categoriei fine, pictate cu roşu sau cu negru liniar pe fond roşu, cât şi speciei uzuale, decorată cu ciupituri, incizii, decoruri plastice în relief şi barbotină organizată. Din punct de vedere al formelor, au putut fi identificate oale cu corpul sferic, strachini, cupe cu picior. Merită menţionat, în acest sens, piciorul lobat, pictat cu roşu, descoperit exact în marginea gropii G3 din S2.  
aşezare  Epoca bronzului Noua În afară de materialele neolitice de tip Starcevo-Criş, au mai apărut şi materiale aparţinând epocii bronzului (cultura Noua) în Gr14 din S7/2009, decorate cu brâie dispuse sub buză. Din punct de vedere topologic ele aparţin categoriei ceramicii grosiere iar din punct de vedere al formelor aparţin vaselor borcan.  
aşezare  Epoca migraţiilor (ultima jumătate a secolului al III-lea e.n. şi mijlocul secolului al V-lea e.n) Sântana de Mureş-Cerneahov Gropile Gr6, Gr7 şi Gr8 din S2/2009 au furnizat materiale ceramice aparţinând culturii Sântana de Mureş. Fragmentele aparţin unei ceramici de foarte buna calitate, lucrată la roată, fină, cu suprafaţă lustruită, de culoare cenuşie, dar şi speciei realizate din pastă cu aspect zgrunţuros, de culoare cenuşiu închis sau neagră, pe care apar decoruri incizate.  
aşezare  Epoca modernă (secolul al XIX-lea)      
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. cercetare sistematică 2009
Name Forename Role
ILIE Costel 3
ADAMESCU Adrian 3
COTOI Ovidiu 2
CIOBOTARU Paul 1
NICU Mircea 1
Institution Role
Muzeul Mixt Tecuci 1
Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi 2
Muzeul de Istorie Galaţi 3

Bibliography
1. Raport de cercetare arheologică sistematică, 2009 [raport de cerceatar și fișă tehnică] (site record source)
2. Stoicescu, Nicolae, Repertoriul bibliografic al localităţilor şi monumentelor medievale din Moldova, București, 1974 [Publicaţie]