Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN123692.01
NumeAşezarea Cucuteni de la Negriteşti - Movila Flocoasă
JudețNeamţ
Unitate administrativăPodoleni
LocalitateNegriteşti
AdresaCod poştal: 617335
PunctMovila Flocoasă
ReperSitul se află pe un promomtoriu situat între Dealul Dolca (350m) la N-E şi Dealul Făget (415.7m) la S-V, în partea central-sudică a Depresiunii Cracău-Bistriţa, pe malul stâng a părăului Verdele.
Forma de reliefcolinară
Utilizare terenagricultură, păşune
Categorielocuire civilă
Tipaşezare deschisă
DescriereCercetarea de suprafaţă a fost posibilă după evaluarea teoretică şi după vizualizarea sitului prin utilizarea mijloacelor media (Google Earth Pro, Inisviewer), etapă urmată de identificarea pe teren a acestuia. Situl a fost cercetat în 1992, fără a ne parveni un plan al zonei cercetate. Cercetarea de suprafaţă din martie 2017 a permis identificarea sitului şi a suprafeţei acestuia. Cu aceeaşi ocazie am realizat observaşii privind distribuţia spaţială a materialului artefactual de la suprafaţă şi am procedat la extragerea acestuia.
Situl este amplasat la o altitudine situată între 316 şi 320m, pe un promontoriu natural orientat pe axul NNV-SSE. Spre N, N-V şi V promontoriul este greu accesbil, unde pantele au o declivitate constantă de 20%.
ObservațiiCea mai mare parte a sitului a rămas neinvestigată arheologic.
DescoperitorGheorghe Dumitroaia
Data descoperirii1992
Suprafața sitului 0,97 ha
Stare de conservaremedie / 06.06.2017
Riscuri naturaleAnimale: 3 / 06.06.2017
Riscuri antropiceAgricultură intensivă: 3 / 06.06.2017
Regim de proprietateprivat
Data ultimei modificări a fişei6.6.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Eneolitic Cucuteni / A Nu s-au observat urme de fortificare a extremităţii de S-SE, care face legătura cu restul terasei. Pe suprafaţa sitului s-au identificat resturi arheologice reprezentate de: fragmente de lipitură din lut cu amprente de lemn sau nuiele, fragmente de olărie lucrată cu mâna, fragmente de la obiecte din piatră, fragmente osteologice de animale, care aparţin perioadei eneolitice, fazele Cucuteni A şi Cucuteni B.  
Aşezare  Eneolitic Cucuteni / B Nu s-au observat urme de fortificare a extremităţii de S-SE, care face legătura cu restul terasei. Pe suprafaţa sitului s-au identificat resturi arheologice reprezentate de: fragmente de lipitură din lut cu amprente de lemn sau nuiele, fragmente de olărie lucrată cu mâna, fragmente de la obiecte din piatră, fragmente osteologice de animale, care aparţin perioadei eneolitice, fazele Cucuteni A şi Cucuteni B.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2017
Nume Prenume Rol
BOLOHAN Neculai 1
Instituţia Rol
DJC Neamț 1
2. sondaj 1992
Nume Prenume Rol
DUMITROAIA Gheorghe responsabil
Instituţia Rol
CMJ Neamţ 1

Bibliografie
1. Dumitroaia, Gheorghe, Săpături şi cercetări arheologice de suprafaţă în judeţul Neamţ (1992-1993), Memoria Antiquitatis, XIX, 1994, 517-518 [Publicaţie]
2. Dumitroaia, Gheorghe, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1992, CIMEC-Instittutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 1993, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=773 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
3. Bolohan, Neculai, 2017 [Fişă de sit]