Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN153516.15
NumeSitul arheologic de la Orbeasca de Jos - ORB 034
JudețTeleorman
Unitate administrativăOrbeasca
LocalitateOrbeasca De Jos
PunctORB 034
ReperSitul se află pe malul drept al Teleormanului, cu latura de est afectată de eroziune, la est de fostul CAP Orbeasca de Jos, la cca. 850 m sud-sud-est de primăria Orbeasca (Orbeasca de Jos), 2,2 km nord de biserica din Lăceni şi 200 m est de DJ 504.
Categorielocuire civilă
Tipaşezare
DescriereAşezarea are dimensiunile identificate de 120 x 140 m pe axele nord - sud / est - vest, fiind amplasată pe o proeminenţă a terasei secundare vestice a râului Teleorman.
DescoperitorP. Mirea, I. Torcică
Data descoperirii23.04.2014
Data ultimei modificări a fişei4.7.2018
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Eneolitic (cca. 4500-4300 î.Hr) Gumelniţa / A1 Au fost descoperite fragmente ceramice din categoria semifină şi grosieră, amestecată cu pleavă şi nisip micacios, provenite de la străchini, castroane, vase bitronconice, unele cu umăr pronunţat, vase cu pereţi arcuiţi, unele cu torţi orizontale, capace, vase de provizii de mari dimensiuni, decorate cu barbotină, caneluri, şiruri de alveole, linii incizate, şănţuiri liniare sau circulare, excizie largă.  
aşezare  Hallstatt timpuriu (cca. 1000 î.Hr.)   Au fost descoperite fragmente ceramice provenite de la castroane bitronconice, vase cu buza lăţită, un vas miniatural, bitronconic, un fragment de capac de formă discoidală, fragmente ceramice decorate cu brâuri alveolate. Se remarcă un vas întreg, spart pe loc şi deranjat de plug, de formă bitronconică, cu gâtul trompetiform şi buza lăţită, decorat cu caneluri.  
aşezare  sec. II-III d.Hr. Daci liberi Au fost descoperite fragmente ceramice din sec. II-III d.Hr., printre care vase lucrate la roată: castroane cu buza lăţită, în formă de "T", căni, castroane, din ceramică fină, cenuşie, un fragment posibil import roman, o fusaiolă fragmentară.

Pe lângă descoperirile datate în această perioadă, au fost găsite fragmente de chirpici ars; aşchii, lame, fragmente de lamă de silex; un fragment de unealtă de piatră şlefuită; un percutor de cuarţit; un fragment de craniu uman.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2014
Nume Prenume Rol
MIREA Pavel 1
TORCICĂ Ion 1
Instituţia Rol
Muzeul Județean Teleorman 1

Bibliografie
1. Mirea et al., Studiu arheologic, istoric şi etnografic aferent PUG - ului comunei Orbeasca, jud. Teleorman, Muzeul Județean Telorman, Alexandria, 2014 [Publicaţie]
2. Mirea, Pavel; Torcică, I., 2014 [Fişă de sit]