Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN141438.12
NumeSitul arheologic de la Panic-Dâmbul Iazului
JudețSălaj
Unitate administrativăHereclean
LocalitatePanic
PunctDâmbul iazului
ReperSuprafaţa sitului se află pe partea dreaptă a şoselei Zalău - Satu Mare, pe proprietăţile familiilor Stanca şi Mesaroş.
Forma de reliefdepresiune
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereStaţiunea arheologică investigată se află în partea vestică a jud. Sălaj, în zona Depresiunii Şimleului. Este amplasată pe un promontoriu ce se dezvoltă organic din zona deluroasă aflată la sud de Zalău şi înaintează adânc în zona mlăştinoasă de pe partea stângă a văii Zalăului. Promontoriul este traversat de şoseaua Zalău - Satu Mare. În acest loc lunca văii Zalăului este foarte amplă. Sectorul arheologic investigat în acest context se află pe partea dreaptă a şoselei menţionate. Promontoriul are partea superioară relativ plată, iar spre est, respectiv vest şi nord este înclinat, pe alocuri chiar abrupt către zona de mlaştină. Staţiunea arheologică se află pe teritoriul administrativ al comunei Hereclean, dar în localitatea Panic şi nu în Hereclean cum s-a încetăţenit în literatura de specialitate.
Situl a fost descoperit cu ocazia unor cercetări arheologice de suprafaţă. Au fost executate o serie de săpături arheologice preventive în anii 1998, 1999 şi 2004 care au vizat mai ales zona superioară a promontoriului şi au însumat peste 700 m2. O parte dintre descoperiri (cele din 1998 -1999) au văzut lumina tiparului. Vechile cercetări au evidenţiat că există cel puţin două orizonturi distincte de locuire. Cel mai vechi aparţine eneoliticului final (cultura Coţofeni), iar cel mai recent a fost atribuit perioadei romane din "Barbaricum" (sec. II - III d. Hrs.) şi atribuit purtătorilor culturii Przeworsk.
Data ultimei modificări a fişei31.1.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire  Eneolitic final Coţofeni    
Locuire  Epoca romană (sec. II - III d. Hrs.) Przeworsk În campania de cercetare arheologică preventivă aferentă anului 2018 pe suprafeţele investigate ale sitului de la Panic (com. Hereclean, jud. Sălaj), punctul "Dâmbul Iazului" au fost descoperite 320 complexe arheologice. Cele mai multe aparţin perioadei romane (sec. II - III d. Hrs. ) din Barbaricum şi constă mai ales din grupări ale unor gropi de stâlp provenind de la construcţii lungi, binecunoscute în arealul culturii Przeworsk.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2018 Cercetările anului 2018 au vizat întreaga suprafață a sitului aflată pe partea dreaptă a șoselei Zalău - Satu Mare și au fost impuse de intenția celor doi proprietari de a demara unele obiective de investiții.
Nume Prenume Rol
DEAC Dan 2
BĂCUEȚ-CRIȘAN Dan 1
BĂCUEȚ-CRIȘAN Sanda 1
BEJINARIU Ioan 1
Instituţia Rol
Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău 1
Universitatea "Babeş - Bolyai", Cluj-Napoca 2

Bibliografie
1. Băcueț-Crișan, Dan, Cronica cercetărilor aheologice din România. Campania 2018, Institutul Național al patrimoniului în Parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, 2019 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)