Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN89384.04
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010HD-II-m-A-03405
NumeSitul bisericii românesti Sf. Prooroc Ilie din Peşteana
JudețHunedoara
Unitate administrativăDensuş
LocalitatePeşteana
ReperPe strada principala a satului, venind dinspre nord, dinspre Densuş, între Haţeg şi valea Ohabei
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica ortodoxă Sf. Prooroc Ilie de la Peşteana a fost ridicată în sec. XII-XIII, cu transformări ulterioare, ultima în primele decenii ale sec. XX de către vechi familii cneziale şi nobiliare româneşti din Peşteana. Construcţia este de fapt vechea biserica greco-catolică, aflată pe drumul principal dintre Densuş şi Peşteana venind dinspre nord. La aproape 300 m de această biserică se afla altă biserică - vechea biserica reformată. Este cel mai vechi monument de influenţă bizantină păstrat până azi in picioare.
ObservațiiSit arheologic localizat aproximativ prin compararea Hartii topografice a Romaniei 1:25 000 cu hărţile din Luca S. 2008, pg 65.
Stare de conservarebună / 23.02.2011
Regim de proprietateprivat
ProprietarParohia Ortodoxă Română Peşteana
Data ultimei modificări a fişei20.11.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (sec. XII - XIII)   Biserica veche, de piatră ridicată , în faza I de construcţie a fost ridicată în extremitatea de est a actualei biserici. Ea a avut un altar cu închidere semicirculară străpuns pe ax de o fereastră. Lăţimea navei acestei biserici era aproximativ lăţimea altarului actual.  
Biserică  Epoca medievală (sec. XIII)   Biserica veche a fost fie creată ca urmare a distrugerii celei dintâi, fie ca urmare a modificării. S-a păstrat altarul vechii bisericii, iar noul altar a fost construit la cca 3.5 m spre vest de punctul de origine al altarului vechi. Noul altar are absida semicirculară în interior şi 3 laturi la exterior. Nava bisericii Peşteana II a fost probabil la fel ca şi cea de acum. Nava bisericii vechi era acoperită de bolţi pe ogive cu porniri din cel puţin 3 console de piatră.  
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIII-XIV)   Portalul de sub clopotniţă, conceput cu inchideri semicirculare şi cu multe retrageri a fost scos de la intrarea de vest de către turnul cloponiţă ridicat în sec. XIII-XIV. Picturile descoperite sunt de secol XIII-XV.  
Morminte  Epoca medievală dezvoltată (sec. XIV)   Mormintele descoperite au inventar cel mai recent datat în sec. XIV.  
Biserică  Epoca contemporană (sec. XX)   În sec. XX au fost făcute mici restaurări la diverse elemente ale monumentului ecleziastic, dar care nu au impietat structura de monument al acestei construcţii.  

Bibliografie
1. Rusu, Adrian Andrei, Ctitori și biserici din Țara Hațegului până la 1700, Satu Mare, 1997, 225-240 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Vătășianu, Virgil, Vechile biserici de piatră românești din jud. Hunedoara, Anuarul Comisiunii Monumentelor Istorice. Secția pentru Transilvania 1929, Cluj, 1930 [Publicaţie]
3. Greceanu, Eugenia, O prezentă de tradiție bizantină în arhitectura româneasca de zid din Țara Hațegului, în veacurile XII-XIII: monumentul de cult de la Peșteana, județul Hunedoara, Rev Muz. Monum, 1, 1986, 70-75 [Publicaţie]