Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN62716.06
NumeTumulul 3 de la Peştera - km 168+600 - km 169+100
JudețConstanţa
Unitate administrativăPeştera
LocalitatePeştera
Punctkm 168+600 - km 169+100
ReperSitul se află la V de Medjidia, de la Drumul Judeţean 222 Medgidia - Peştera, pe terasa înaltă din dreapta văii Carasu a Canalului Dunăre - Marea Neagră.
Forma de reliefterasă
Categoriedescoperire funerară
Tipnecropolă tumulară
DescriereTumul are formă circulară, cu un diametru care variază între 40 şi 50 m. Alungirea maximă este înregistrată pe direcţia NNE-SSE. Diferenţa maximă de nivel dintre partea cea mai înaltă a movilei şi piciorul pantei este de 1,20 m.
ObservațiiCercetările arheologice preventive din zona Medgidia s-au realizat cu ocazia construirii tronsonului Cernavodă-Medgidia a autostrăzii Cernavodă-Constanţa (A2) în zona km 168+600-169+100.
Suprafața sitului 1600 mp
Data ultimei modificări a fişei6.5.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Tumul  Epoca bronzului timpuriu Jamnaja Se pare că, iniţial, pe locul respectiv a existat un cimitir de inhumaţie plan, cu defuncţii înmormântaţi în poziţie chircit pe o parte, dreapta sau stânga. Deasupra acestui cimitir plan s-a ridicat un tumul, care avea un şanţ circular la bază şi un mormânt deranjat din vechime, care, foarte probabil era constituit dintr-o cistă înconjurată de un ring de pietre. Şanţul circular, localizat în interiorul tumulului, a avut probabil menirea de a proteja mormântul principal, situat în oarecare măsură excentric, spre V faţă de centru.
Tumulul conţinea 15 morminte de înhumaţie, dintre care unul triplu (2 adulţi şi un copil).
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2010
Nume Prenume Rol
MORINTZ Alexandru 1
KOGĂLNICEANU Raluca 1
ȘTEFAN Cristian 1
CONSTANTIN Cătălin 1
CONSTANTIN Monica 1
Instituţia Rol
Institutul de Arheologie București 1

Bibliografie
1. Schuster, Christian, Cronica cercatărilor aheologice din România, campania 2010, CIMEC- Institutul de Memorie Culturală, București, 2011, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4655 [Publicaţie]
2. Morintz et al., Studiu de cercetare arheologică preventivă - Autostrada (A2) Cernavodă-Constanța, tronsonul Cernavodă-Medgidia, Institutul de Arheologie București, București, 2010 [Fişă tehnică]