Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code152840.23
NameSitul arheologic de la Plopi - Plopi 023
CountyTeleorman
CommuneBeuca
City/Town/VillagePlopi
PlacePlopi 023
LandmarkSitul se află pe terasa dreaptă (vestică) a pârâului Zâmbreasca (înălţime cca. 15 m) şi pe panta lină, în imediata vecinătate de est a unei văioage, la o distanţă de cca. 1,2 km est de calea CFR Turnu Măgurele-Roşiorii de Vede-Costeşti, respectiv de Gara Beuca, 580 m sud-vest de biserica din Plopi, 570 m sud de cimitirul satului, respectiv 30 m nord de firul apei.
Geomorphologyterasă
Site Classlocuire civilă
Site Typeaşezare plană
DescriptionAcoperă o suprafaţă cu dimensiunile de aproximativ 370 m pe direcţia nord-sud şi 120 m pe direcţia est-vest.
DiscovererP. Mirea, I. Torcică
Date of discovery16.04.2009
Last record update18.1.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
Aşezare  Eeolitic Boian-Spanţov/ Gumelniţa A1 AU fost descoperite fragmente ceramice cu pleavă în pastă eneolitice.  
Aşezare  Epoca bronzului timpuriu Glina Au fost identificate fragmente ceramice fragmente de fusaiole, un fragment de greutate, un fragment de figurină antropomorfă masculină, partea distală a unui topor şlefuit, perforat; trei fragmente de topoare şlefuite; un fragment de dăltiţă; fragmente de râşniţe, zdrobitoare-frecătoare din cuarţit, şist şi gresie; o cută de gresie; un lustruitor de piatră; aşchii de silex, nuclee şi percutoare, un pandantiv de aramă, din bronzul timpuriu (Glina).  
Aşezare  La Tène geto-dacic Geto-dacă Au fost descoperite fragmente ceramice, dintre care un fragmente de amforă (imitaţie locală), geto-dacice.  
Aşezare  Epoca migraţiilor timpurii (sec. IV) Sântana de Mureş - Cerneahov    
Aşezare  Epoca medievală   Izolat, s-au descoperit fragmente ceramice specia "ciment", un fragment ceramic provenit de la o oală cu buza rotunjită, evazată; fragmente de oale cu buza evazată, torţi plate sau uşor rotunjite, printre care una decorată cu împunsături, o toartă de ulcior, un fragment de cahlă (?), medievale.  
 
Research:
  Research Type Research Year Campaign number Observations Persons Institutions
1. evaluare de teren 2009
Name Forename Role
MIREA Pavel 1
TORCICĂ Ion 1
Institution Role
Muzeul Județean Teleorman 1

Bibliography
1. Mirea, Pavel, Siturile arheologice reperate pe raza comunei Beuca, jud. Teleorman, 2009 [Fişă de sit] (site record source)
2. Mirea et al., Studiu arheologic, istoric şi etnografic aferent PUG - ului comunei Beuca, jud. Teleorman, Muzeul Județean Teleorman, Alexandria, 2009 [Publicaţie]