Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN91704.03
NumeLocuirea dacică de la Pricaz - Dig-km 4+600 - 5+150
JudețHunedoara
Unitate administrativăTurdaş
LocalitatePricaz
PunctDig-km 4+600 - 5+150
ReperAşezarea se află la km 4+600 - 5+150 ai variantei de ocolire Deva-Orăştie.
Forma de reliefluncă
Categorielocuire
Tipaşezare
DescriereSitul investigat era practic necunoscut în literatura istorico-arheologică anterioară. A fost identificat şi delimitat în etapa I de diagnostic pentru obiectivul investiţional, realizată de echipa Muzeului Naţional de Istorie a României, care a ocazionat şi cercetarea preventivă subsecventă. Este de menţionat că existau însă o serie de semnalări din arealul localităţilor Pricaz şi Folt, care ofereau indicii asupra unei posibile ocupări a spaţiului în antichitate.
Suprafața sitului 33.129 mp.
Data ultimei modificări a fişei13.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Locuire  La Tène   Patru complexe arheologice, toate fiind părţi constitutive a unei structuri de locuire şi a anexelor acesteia. Este vorba despre o locuinţă/bordei cu dimensiunile de 4,45 × 2,30 m, două gropi menajare şi de un şanţ amplasat perpendicular pe locuinţă şi în conexiune cu aceasta (şanţ de implantare a unui gard?), surprins pe o lungime de 5,60 m, are o lăţime de 1,05 m, fiind orientat aproximativ NE-SV. Este interesant de remarcat faptul că pereţii interiori ai şanţului prezintă urme de ardere de culoare roşie. Cercetarea acestor complexe a fost deosebit de dificilă datorită adâncimii mari la care au fost identificate (-1,90 m), pânza freatică inundând constant frontul de cercetare. Cu toate acestea s-a putut observa caracterul izolat al amenajărilor, sondajele stratigrafice realizate în zona de vest a sitului nescoţând la iveală urme arheologice. O posibilă extindere a acestor structuri în partea de est a fost definitiv distrusă de amenajarea digului de la confluenţa râului Orăştie cu Mureşul. Între artefactele cu putere de datare din complexele investigate s-a aflat un urcior întreg din ceramică, de culoare neagră-cenuşie, precum şi o fibulă fragmentară din bronz, tipică pentru perioada clasică dacică. În afara acestora au fost recoltate câteva fragmente ceramice, specifice epocii fierului, dar şi altor epoci anterioare, având în vedere cantitatea de material arheologic antrenat în revărsările succesive ale celor două râuri.

Situl se prezintă ca o zonă adiacentă (nivel ocupaţional?) corespunzător celor trei complexe identificate. Este vorba probabil despre o ocupare sezonieră a spaţiului, în cea de-a doua epocă a fierului, în legătură cu exploatarea agricolă a zonei, de altfel o zonă propice agriculturii, dat fiind amplasamentul în lunca inundabilă a celor două râuri (Orăştie şi Mureş).
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011 +01
Nume Prenume Rol
DAMIAN Paiul 1
BOCAN Ionuț 1
DUMITRAȘCU Emil 1
NEAGU Cătălina 1
PARASCHIV-GRIGORE Eugen Marius 1
PARASCHIV-GRIGORE Ioana 1
VLEJA Decebal 1
Instituţia Rol
Muzeul Naţional de Istorie a României 1

Bibliografie
1. Damian, Paul, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4888&d=Pricaz-Turdas-Hunedoara-Pricaz--Dig-2011 [Publicaţie]