Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN114818.03
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010MS-II-m-A-15774
NumeSitul Bisericii de lemn Sf. Nicolae din Reghin (Sächsisch-Regen (germ), Szászrégen (magh))
JudețMureş
Unitate administrativăMunicipiul Reghin
LocalitateReghin
Adresastr. Măcieşului 5
ReperEste situată la marginea municipiului Reghin, pe deal.
Forma de reliefdeal
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica din lemn a apărut în Reghin în 1744. Legenda spune că ar fi fost adusă de negustorerişul macedoneni, după ce aceştia au văzut că românii nu au unde să îşi ţină Paştele. Alte surse arată că, de fapt, românii ar fi construit biserica, asistaţi de macedoneni. De altfel, biserica era diferită de oricare alta de la acea vreme, fiindă construită în formă de cruce, nu de navă şi neavând clopotniţă, care a fost adăugată de însuşi Petru Maior la 1791. Clopotele sunt cele originale iar pe ele se păstrează inscripţionat numele cărturarului român. În momentul de faţă nu se mai slujeşte în biserică şi se speră ca monumentul să fie declarat muzeu, pentru a avea mai multe şanse să fie valorificat aşa cum se cuvine. Dimensiunile bisericii sunt: 15m lungime, 6m lărgime_interioară, 10m cu absidele, înăţimea toatală de 13-14m.
ObservațiiRenovări majore asupra bisericii au fost făcute în 1857 şi 1957.
Stare de conservaremedie / 19.01.2011
Riscuri antropiceAfectare parţială: 4 / 19.01.2011
Regim de proprietateprivat
ProprietarBOR
Data ultimei modificări a fişei10.12.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică de lemn  Epoca medievală dezvoltată (sec. XVII; 1774)   Biserica de secol XVII din Reghin a fost ridicată din lemn.
Biserica nouă în faza I de construcţie a fost ridicată în 1744. Este construită din bârne de brad, netencuită şi are talpa groasă de 60 cm este din stejar. Lăcaşul de cult se compune din altar şi naos. Altarul este poligonal, cu 7 feţe, mai strâmt faţă de lăţimea naosului. Naosul avea absidele laterale cu câte 5 feţe boltite sferic. În 1760 biserica a fost pictată de zugravul Toader.
 
pridvor  Epoca medievală târzie (1791)   În faza a II-a de construcţie a noii biserici la cele două compartimente se adaugă pridvorul cu turlă care vine şi întregeşte forma de cruce a bisericii. Biserica are un singur acoperiş peste tot. Tot în 1791 a fost ridicată şi clopotniţa, separat de biserica propriu-zisa.  

Bibliografie
1. Popa, At., Biserica de lemn din Reghin, Acta Musei Napocensis, XIV, Cluj, 1977, 507-510 [Publicaţie]