Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN91125.05
NumeSitul arheologic de la Sălaşu de Sus - Şasa
JudețHunedoara
Unitate administrativăSălaşu De Sus
LocalitateSălaşu De Sus
PunctŞasa (Valea Bălţii)
ReperSitul se află pe Valea Bălţii, la circa 2.5 km nord-vest de centrul localităţii, în extravilan, la aproximativ 2 km est de râul Sibişel şi 2 km vest de râul Sălaş.
Utilizare terenpăşune
Categorielocuire
Tipaşezare
ObservațiiSit arheologic localizat aproximativ prin compararea Hartii topografice a Romaniei 1:25 000 cu hărţile din Luca S. 2008, pg 151.
Data ultimei modificări a fişei1.7.2019
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Villa rustica  Epoca romană      
Aşezare  Neolitic   Au fost descoperite urmele unei construcţii romane - ziduri, bulgări de mortar, fragmente de ţigle, cărămizi, mult material ceramic. De aici provin mai multe monumente votive - 6 reliefuri cu reprezentarea cavalerului trac, un relief de marmură al lui Hercules şi un altar închinat lui Silvanus. Tot de aici ar proveni o urnă. Posibil ca din acest punct să provină mai multe elemente arhitectonice folosite în construcţia bisericii medievale de la Sălaşu de Sus(fragmente de coloană, blocuri de piatră fasonate, ancadramente) şi a donjonului de la Mălăieşti (fragmente de coloană, blocuri de piatră fasonate, ancadramente, un altar anepigraf şi un fragment de sarcofag cu inscripţie).  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2018
Nume Prenume Rol
ROMAN Cristian-Constantin 1
Instituţia Rol
S.C. Vanderlay S.R.L. 1

Bibliografie
1. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al județului Hunedoara, Sibiu, 2008, 151 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
2. Maxim, Zoia, Neo-eneoliticul din Transilvania. Date arheologice și matematico-statistice, Bibliotheca Musei Napocensis, XIX, Cluj-Napoca, 1999, 180 [Publicaţie]
3. Popa, Dumitru, Villae, vici, pagi - așezările rurale din Dacia romană intracarpatică, 2002, pct. 545 [Publicaţie]
4. Roman, Cristian- Constantin, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea si delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sălașu de Sus, jud. Hunedoara, 2018 [Fişă de sit]