Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN34510.03
NumeNecropola celtică de la Sălcuta - Coasta oilor
JudețBistriţa-Năsăud
Unitate administrativăSânmihaiu De Câmpie
LocalitateSălcuţa
PunctCoasta oilor (Cânepişte)
Forma de reliefdeal
Utilizare terenpăşure
Categoriedecoperire funeră
Tipnecropolă plană
DescriereCercetările arheologice de la Sălcuţa au avut loc în perioada 17.10.2016 - 11.11.2016 şi au vizat partea superioară a dealului "Cânepişte", mai exact punctul "Coasta Oilor", loc folosit în prezent ca păşune pentru animalele din localitate. Terenul are aspectul unei pante uşoare, cu înclinaţie SV-NE, întreaga suprafaţă fiind afectată de producerea unor alunecări de teren, mai accentuate în partea de nord.
ObservațiiCercetările din 2016 au avut ca principal obiectiv identificarea contextului din care provin mai multe obiecte din metal de tip celtic, ajunse la muzeul din Bistriţa în 2014. Ca metodologie de lucru s-a optat pentru investigarea zonei prin efectuarea unor secţiuni longitudinale, paralele, cu martori de 0,50 m.
Data descoperirii2016
Stare de conservaremedie / 09.03.2017
Riscuri naturaleAlunecări de teren: 4 / 09.03.2017
Data ultimei modificări a fişei21.3.2017
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Necropolă plană  La Tène Celtică / C1 Au fost identificate un număr de opt morminte de tip celtic, M3-M10 (şase de incineraţie şi două de inhumaţie), aflate la distanţe de aproximativ 5-6 m între ele. Pentru toate mormintele, dar mai ales pentru cele de incineraţie, s-a putut constata un ritual funerar complex, desfăşurat după canoane şi reguli spirituale precise. În privinţa gropilor de mormânt, acestea au avut, în principal, formă patrulateră, cu colţurile rotunjite, adâncite între 20-80 cm. în lutul galben, steril din punct de vedere arheologic.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. evaluare de teren 2016
Nume Prenume Rol
VAIDA Dan Lucian 1
MARINESCU George G. 1
Instituţia Rol
MJ Bistrița-Năsăud 1

Bibliografie
1. Vaida, Dan Lucian, Cronica cercetărilor arheologice din România, campania 2016, Institutul Național al Patrimoniu, 2017 [Publicaţie]