Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158662.18
NumeSitul arheologic de la Sânandrei - Sânandrei 17
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateSânandrei
PunctSânandrei 17
ReperSitul se află poziţionat la est de localitatea Sânandrei, aflându-se la 1,7 km est faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,97 km vest, în linie dreaptă, faţă de DN69 şi la 0,33 km nord-vest faţă de talvegul văii fără nume care mărgineşte terasa pe care este amplasat situl.
Forma de reliefCâmpia Înaltă a Vingăi
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire
TipAşezare deschisă
DescriereDin punct de vedere geografic situl speculează o terasă specifică Câmpiei Înalte a Vingăi. Terasa domină zona joasă aflată la sud de ea, diferenţa altitudinală dintre cele două areale fiind de 10 m. Altitudinile absolute variază în intervalul cuprins între 98 şi 88 m. Poziţia aşezării conferea acesteia o bună vizibilitate atât spre zonele sudice, cât şi spre cea estică. Accesul la resursele de apă era facil, distanţa până la talvegul celei mai apropiate văi fiind de 0,3 km. În momentul realizării cercetării de teren arealul era acoperit cu de culturi de grâu şi rapiţă, fiind astfel speculate zonele cu vegetaţie mai puţin dezvoltată. Pe lângă concentraţiile de material un indiciu al prezenţei urmelor de locuire
l-a reprezentat şi solul de culoare neagră, acesta diferenţiindu-se de cel steril care înconjoară situl, cel din urmă având culoarea brun-roşcat.
Suprafața sitului 10,9 ha.
Data ultimei modificări a fişei28.12.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Epoca bronzului   Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este deosebit de fragmentar, cu greu putându-se identifica fragmente ceramice tipice, agricultura intensivă fărâmiţând materialul. Putem menţiona însă prezenţa unui buton decorat cu o linie incizată care urmăreşte conturul acestuia, pereţi de vas decoraţi şi buze. Materialul este caracteristic perioadei de final a epocii bronzului în Câmpia Vingăi.  
aşezare deschisă  sec. II-V p.Chr.   Secolelor II-V d.H îi este specific un singur fragment ceramic.  
  Evul mediu dezvoltat   În capătul de NE al sitului au fost identificate şi materiale care pot fi încadrate Evului Mediu. Dezvoltat.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului "Sânandrei-PUG"
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Sânandrei, județul Timiș - Perimetrul "Sânandrei - PUG", Timișoara, 2019, 41-44 [P.U.G.] (sursa fişei de sit)