Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158662.22
NumeSitul arheologic de la Sânandrei - Sânandrei 21
JudețTimiş
Unitate administrativăSânandrei
LocalitateSânandrei
PunctSânandrei 21
ReperSitul se află poziţionat la sud de localitatea Sânandrei, aflându-se la 0,95 km sud faţă de Biserica Ortodoxă din localitate, la 0,5 km est faţă de DJ692 şi la 0,1 km nord faţă de talvegul Pârâului Niarad; la cca. 0,3 km vest de situl cu codul RAN 158662.01.
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire
TipAşezare deschisă
DescriereDin punct de vedere geografic situl speculează un grind aluvionar aflat înmalul drept al pârâului menţionat. Situl se află la cota altitudinală de 88 m, diferenţele de nivel fiind greu sesizabile la nivelul terenului. Principala sursă de apă se află la 0,1 km sud faţă de zona obiectivului arheologic.
DescoperitorMicle, Dorel
Data descoperirii11.05.2019
Suprafața sitului 0,06 ha.
Data ultimei modificări a fişei6.7.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  pmigraţiilor Pecenegi ? Materialul ceramic recoltat cu ocazia cercetării este fragmentar şi în cantităţi reduse, dată fiind cultura de lucernă de aici, precum şi cea de căpşuni. Vizibilitatea la sol a fost una redusă la momentul cercetării de teren. Cel mai reprezentativ fragment ceramic identificat se referă la o buză atribuită "căzănelelor pecenege", aceasta datând practic obiectivul.

Fragmente ceramice au fost recoltate şi la o dată anterioară cu ocazia altor cercetări de teren realizate de către Octavian Rogozea.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 2019 în cadrul proiectului "Sânandrei-PUG".
Nume Prenume Rol
MICLE Dorel 1
Instituţia Rol
Universitatea de Vest din Timișoara 1

Bibliografie
1. Micle, Dorel; Bunoiu, Victor, Studiu de fundamentare pentru definirea, instituirea şi delimitarea zonelor protejate care cuprind patrimoniu arheologic pentru comuna Giarmata, județul Timiș - perimetrul "Giarmata-P.U.G." - memoriu general, Timișoara, 2019, 51-52 [PUG] (sursa fişei de sit)