Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN158092.14
NumeSitul arheologic de la Sânmartinu Sârbesc - Topola
JudețTimiş
Unitate administrativăPeciu Nou
LocalitateSânmartinu Sârbesc
PunctTopola
ReperSitul se află la cca. 1,79 km SV de drumul judeţean DJ 593 A între Sânmartinul Sârbesc şi Sânmartinul Maghiar, la cca. 3,47 km V de biserica sârbească din Sânmartinu Sârbesc şi la cca. 5,4 km de biserica catolică din Iohanisfeld, la cca. 2,37 km V de malul vestic al râului Bega Mică (Ţeba).
Forma de reliefGrind
Utilizare terenagricultură
CategorieLocuire civilă
TipAşezare deschisă
DescriereSitul este situat pe două grinduri înalte separate de un braţ, acum fosil, de apă foarte îngust şi puţin adânc şi constă într-o aşezare deschisă. În partea de sud a sitului acesta este traversat de un drum agricol de pământ. Începând cu cea de-a doua ridicare topografică habsburgică (1819-1869) zona este marcată ca fiind sistematizată pentru agricultură, iar pe cea de-a treia ridicare habsburgică (1869-1887) zona primeşte toponimul de Topola. Situl a fost reperat pe baza materialui arheologic, constând din fragmente ceramice.
ObservațiiSitul este într-o stare de conservare bună, având în prezent destinaţia de teren arabil în sudul său fiind traversat de un drum de pământ. Este expus riscului cauzat de agricultura intensivă.
Situl a fost identificat în urma unei perigheze efectuate de DJC Timiş, pe baza materialului ceramic observat la suprafaţă.
Suprafața sitului cca. 26 ha.
Stare de conservarebună / 30.10.2020
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 30.10.2020
Regim de proprietateprivată
Data ultimei modificări a fişei30.10.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare  Epoca bronzului      
aşezare  Hallstatt   Materialul constă în fragmente de ceramică: tipice (buze, toarte, funduri, decoruri canelate, brâuri alveolate, crestături, incizii) şi atipice. Cronologic, acestea pot fi încadrate în Hallstatt.  
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. periegheză 13.03.2020
Nume Prenume Rol
BUNOIU Victor 1
BERTEA Sofia 1
Instituţia Rol
DJC Timiș 1

Bibliografie
1. Bertea, Sofia, Timișoara, 2020 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
2. A treia ridicare topografică austracă (A treia campanie militară de ridicări topografice a Imperiului Austro-Ungar și a statelor învecinate), 1869-1887 [Referinţă cartografică]