Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   142685.02
Nume   Aşezarea epoca romană de la Sânmihaiul Almaşului - Dealul Bogatului
Județ   Sălaj
Unitate administrativă   Sânmihaiu Almaşului
Localitate   Sânmihaiu Almaşului
Punct   Dealul Bogatului
Reper   Situl arheologic se află la cca la aproximativ 0.3 km sud de Valea Sântă Măriei, la aproximativ 0.5 km nord de Valea Chendremalului şi la aproximativ 3 km est de Dealul Lupului.
Reper hidrografic - nume   Sânta Maria
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   platou
Utilizare teren   agricultură; păşune
Categorie   locuire
Tip   vicus
Descriere   Situl arheologic este amplasat pe o terasă secundară a văii Sântă Măriei, pe o suprafaţă cu o declivitate medie produsă de fragmentări de pantă, naturale. Suprafaţa, actualmente arabilă şi însămânţată cu o cultură de rapiţă a fost puternic afectată de arături sistematice şi de scarificări, acest fapt producând o distribuţie nereguată, extinsă a ceramicii. Potrivit cercetărilor geofizice, aşezarea propriu-zisă se află în partea sud-vestică a acestei terase, pe o suprafaţă plată care nu prezintă accelerări de pantă. Extinderea sitului este observabilă către părtea estică a platoului, cercetările indicând prezenţa unor clădiri cu talpă de piatră şi elevaţie de lemn, posibile bordeie dispersate precum şi a unor posibile cuptoare pentru ars veselă ceramică. Suprafaţa sitului este extrem de puternic afectată de lucrărie agricole, nivelul arheologic fiind atât de afectat încât la suprafaţa sitului au fost identificate monede, fibule, aplici şi alte artefacte din metal.
Observații   Situl arheologic de la Sânmihaiu Almaşului – Dealul Bogatului a fost semnalat de către detectoriştii de metale Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj în luna August 2020, nefiind recuperate piese arheologice metalice ci doar fragmente ceramice aparţinând epocii romane. Cercetările repetate a suprefeţei sitului s-au finalizat cu recuperarea unui număr de aproximativ 250 fragmente ceramice aparţinând epocii romane. Pe lângă acestea, câteva artefacte din metal au fost identificate la suprafaţa sitului (monede, fibule, aplici, piese de armament). Ulterior, tot în luna august, au fost efectuate o serie de scanări fotogrammetrice pentru verificarea existenţei unor posibile urme la suprafaţa solului. Scanările au indicat existenţa unor asemenea structuri, motiv pentru care în luna septembrie a fost demarat al III-a etapă şi anume scanarea geo-magnetică integrală a suprafeţei sitului. Rezultatele au indicat faptul că situl arheologic de la Dealul Bogatului este încadrabil aşezărilor rurale romane – vici, fiind compus din bordei, locuinţe de suăprafaţă, clădiri din piatră sau cărămidă. În fine, ultima fază a cercetării a presupus realizarea unui diagnistic arheologic (5 x 5 m) pentru verificarea anomaliilor magnetice şi a stratigrafiei sitului. S-a constat faptul că aşezarea conţine două faze de locuire, una de lemn, cu clădiri realizate din stâlpi, bârne şi pereţi de lemn şi chirpic iar a două structuri cu tălpi de piatră şi elevaţie de lemn.
Descoperitor   Cociş Horaţiu, Dan Deac (MJIAZ)
Data descoperirii   14 august 2020
Suprafața sitului   3,9 ha
Stare de conservare   precară / 08.12.2020
Riscuri antropice   Afectare parţială: 4 / 08.12.2020
Regim de proprietate   privat
Proprietar   Domşa Beniamin (Hida, com. Hida, jud. Sălaj).
Data ultimei modificări a fişei   25.01.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
vicus  Epoca romană (106-274)    

Ruine de clădiri de piatră şi cărămidă, bordeie şi locuinţe de suprafaţă şi posibile cuptoare.
Descoperirile aferente acestui sit au fost realizate prin cercetări perieghetice sistematice, la suprafaţa sitului. Materialul ceramic identificat este extrem de bogat, fiind compus din fragmente ceramice romane (aprox. 250 de fragmente), o monedă (denar de la Traian), două fibule de bronz, ambele argintate (un exemplar puternic profilat precum şi unul în formă de arbaletă), aplici de bronz şi bolţuri de ballista. Datorită acestor descoperiri a fost realizată o scanare geo-magnetică integrală pentru a contura organizarea interă şi extinderea sitului. În urma scanările s-a constatat o aşezare rurală de tip vicus, compusă din clădiri de piatră sau cărămidă, bordeie sau aşezări de suprafaţă, din lemn şi, probabil, cuptoare pentru producerea ceramicii. În urma unei evaluări intrusive de teren au fost confirmate anomaliile magnetice, fiind descoperită o structură cu tălpi de piatră şi elevaţie de lemn. Aşezarea conţine şi o fază mai veche, fiind pentru moment confirmată existenţa unei clădiri realizate pe stâlpi şi bârne de lemn. Potrivit datelor obţinute în urma cercetării de teren, situl conţine două faze arheologice atestate în acest moment. Prima dintre ele dispune de o serie de clădiri din lemn şi chirpitc, construite din bârne şi pari, în tehnica wattle and daub. A doua fază care pare să înceapă undeva spre mijlocul secolului al II-lea este reprezentată de clădiri cu talpă de piatră şi elevaţie de lemn. Tehnica de construcţie presupune în prima fază structuri realizate în metoda wattle and daub, structuri cu talpă şi elevaţie din lemn iar în a doua fază structuri cu talpă de piatră şi pereţi din lemn şi chirpic.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. diagnoză 2020

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău COCIȘ Horațiu
DEAC Dan

Bibliografie
1. Horațiu Cociș; Deac Dan, 2020 [fișă de sit]
2. Cociș, Horațiu Valentin, 110. Sânmihaiu Almașului, com. Sânmihaiu Almașului, jud. Sălaj. Punct: Dealul Bogatului, Cronica Cercetărilor Arheologice din România - campania 2020, București, 2021, 574-579, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=6556&d=Sanmihaiu-Almasului-Salaj-Dealul-Bogatului-2020 [Publicaţie]
 
Fotografii sit

Scroll