Română   English Ministry of Culture
National Archaeological Record of Romania (RAN)
Site Information Display on the map of Romania *
RAN Code77162.01
NameSitul arheologic de la Schela
CountyGalaţi
CommuneSchela
City/Town/VillageSchela
LandmarkA fost localizat la 1 km Sud de localitatea Schela, pe o terasă joasă, la est de o zonă mlăştinoasă ce a făcut parte din lacul Lozova, aflat acum pe teritoriul comunei Braniştea.
Land utilitypăşune
Site Classlocuire
Site Typeaşezare
NotesCercetările preventive au scos la lumină o zonă marginală a sitului arheologic, în care se aflau numai gropi menajere, complexele de locuit aflându-se probabil la nord sau la sud, pe firul văii Lozovei.
Site Surface 2 900 mp - suprafaţa cercetată
State of preservationgrav afectat / 02.10.2019
Natural hazardsExces de apă în sol: 4 / 02.10.2019
Last record update15.10.2019
 
Finds:
Class/ Type Period (Date) Culture/ Cultural phase Description/ Notes LMI Code
aşezare  Epoca bronzului Noua    
aşezare  Epoca migraţiilor (secolul al IV-lea d. Hr.) Sântana de Mureş Ceramica de pe acest sit este majoritar de factură locală - carpică, cu analogii în siturile arheologice de la Tuluceşti, Schela1 şi Lieşti. De altfel, în judeţul Galaţi descoperirile de factură carpică sunt cunoscute în 17 puncte semnalate în urma unor periegheze. Situaţia din complexul (C1) unde pe lângă materialul ceramic predominant de factură locală, întâlnim atât fragmente ceramice cu originea în
Sântana de Mureş, cât şi fragmente ceramice de factură romană (amfore cu gâtul lung şi ulcioare, sugerează existenţa unor relaţii de shimb comercial dezvoltate. Cu atât mai mult prezenţa, amforelor cu gâtul lung, specifice perioadei sec. III - începutul sec. IV, atestă existenţa comerţului intens practicat de negustorii romani cu autohtonii carpi, situaţie explicată şi prin distanţa mică dintre aşezarea de la Schela şi castrul roman de la Barboşi.
 

Bibliography
1. Parnic, Valentin, Raport de cercetare arheologică preventivă. Aşezare carpică, com. Schela, jud. Galaţi, 2013 [raport] (site record source)
2. Jugănaru, Gabriel, 2013 [fișă tehnică]