Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   88341.01
Nume   Cetatea medievală de la Sibişel - Bordu
Județ   Hunedoara
Unitate administrativă   Beriu
Localitate   Sibişel
Punct   Bordu (Dealul Barlulului)
Reper   Cetatea se află în partea de E a satului Sibişel, pe dealul din dreapta Văii Sibişel, la nord-vest de cătunul Baia.
Reper hidrografic - nume   Sibişel
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   deal
Utilizare teren   pădure
Categorie   locuire
Tip   cetate
Descriere   Din analiza elementelor arhitectonice şi defensive şi prin analogie cu alte cetăţi se poate încadra în categoria cetăţilor de dimensiuni mari cu o formă asemănătoare celor de la Vurpăr, Săsciori, Tilişca, Răşinari. Acestea fac parte din categoria fortificaţiilor colective de origine ţărănească datate la sfărşitul secolului al XIII-lea şi începutul celui de-al XIV-lea putând adăposti ca urmare a dimensiunii lor mari una sau mai multe comunităţi.
Observații   La sfârşitul secolului al XIII-lea şi începutul secolului al XIV-lea, documentele medievale menţionează existenţa unei cetăţi ţărăneşti în satul Sibişel. Deşi păstrează vestigii importante din turnul de poartă şi segmente de incintă situate la nord şi sud de acesta, ea nu a fost cercetată din punct de vedere arheologic. O descriere a cetăţii de la sfârşitul secolului trecut de către Fr. Teutsch consemnează atunci un turn de poartă de 5 m înălţime care purta la parter o boltă în arc uşor frânt. Această soluţie de acoperire a parterului turnului este astăzi dispărută. Tot cu acest prilej Fr. Teutsch arăta că zidurile curtinei măsurau atunci încă 4 – 5 m înălţime. De asemenea el atribuie cetatea de la Sibişel Scaunului Săsec al Orăştiei îndeplinind rolul de cetate de graniţă, menită să apere una din căile de pătrundere dinspre Ţara Românească.
Data descoperirii   1999
Data ultimei modificări a fişei   02.06.2022
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Cetate  Epoca medievală (sec. XIII - XIV)    

Incinta fortificată are forma unei elipse cu val şi şanţ de apărare pe latura de est. Din cetate se mai păstrează un turn de poartă de formă rectangulară cu laturile de 9 X 8,5 m şi cu un gol de poartă la parter de 3,1 m.
Zidul de incintă are o grosime de 2 m şi se mai păstrează încă la nivel suprateran pe o lungime de 50 m la sud de turn pe desfăşurarea unui segment de cerc. La nord de turn incinta se mai regăseşte tot pe o desfăşurare de segment de cerc de 8 – 10 m lungime. Segmentele de curtină ale zidului prezente la nivel suprateran ating înălţimi de până la 3 m. Grosimea zidului de 2,5 m este relativ constantă pe toată desfăşurarea acestuia. Forma de elipsă a cetăţii ce producea zone curbe ale incintei s-a realizat şi aici prin mici segmente de zidărie dreaptă puse cap la cap sub un anumit unghi pentru a încheia forma în elipsă a cetăţii.
Cea de-a patra latură a turnului se încorporează în incintă şi este străbătută de golul uşii de cetate. Turnul de această formă se pretează şi la hersă pentru corespondenţa lui cu interiorul cetăţii.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. cercetare sistematică 2002

* CĂSTĂIAN Mihai
* PINTER Zeno Karl
* ŢUŢUIANU Costin Daniel
MCDR Deva * *
2. cercetare sistematică 2000

* PINTER Zeno Karl
* CĂSTĂIAN Mihai
* ŢUŢUIANU Costin Daniel
ULB Sibiu * *
MCDR Deva * *
3. cercetare sistematică 1999

* PINTER Zeno Karl
* CĂSTĂIAN Mihai
* ŢUŢUIANU Costin Daniel
MCDR Deva * *

Bibliografie
1. Pinter, Zeno Karl, Sibişel - "Bordu", CCA, Bucureşti, 2000, 94 [Publicaţie]
2. Anghel, Gheorghe, Cetăţi medievale în sud-vestul Transilvaniei, 1998 [Publicaţie]
3. Căstăian, Mihai, Cetatea medievală de la Cucuiş "Colnic", BCSS, 1, Alba Iulia, 1995, p.124 [Publicaţie]
4. Căstăian, Mihai, Sibişel - Bordu, 2002 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
5. Căstăian, Mihai, Sibişel - Bordu, 2001 [Fişă tehnică] (sursa fişei de sit)
6. Pinter, Zeno Karl, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 2000, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2001, p. 225, nr. 184, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=1251 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
7. Pinter, Zeno Karl, Cronica Cercetărilor Arheologice din România. Campania 1999, CIMEC-Institutul de Memorie Culturală, Bucureşti, 2000, 94, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=881 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
8. Luca, Sabin Adrian, Repertoriul arheologic al județului Hunedoara, Sibiu, 2008, 156 [Publicaţie] (sursa fişei de sit)
 
Fotografii sit

Scroll