Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN41658.02
NumeDescoperirile izolate post-paleolitice de la Şinca Nouă - Situl III - Podul Chirbii
JudețBraşov
Unitate administrativăŞinca Nouă
LocalitateŞinca Nouă
PunctŞinca Nouă III - Podul Chirbii
ReperComuna Şinca Nouă este situata la poalele muntilor Fagaras, pe valea Sincii, la o distanta de 30 km de Municipiul Fagaras si 50 de km de Municipiul Brasov.
Forma de reliefvale
Categoriedescoperire izolata (activitate ocazionala?)
Tipdescoperiri litice izolate
DescriereÎn localitatea Şinca Nouă, au fost descoperite, începând cu anul 2008, trei puncte paleolitice. Cel de-al treilea punct a fost descoperit în anul 2010, denumit Şinca Nouă III-Podul Chirbii.
ObservațiiScopul săpăturilor din anul 2011 a fost identifi carea situaţiei stratigrafice din acest punct şi definirea pieselor litice descoperite. Din punct de vedere stratigrafic, situaţia este similară cu cea analizată în punctul Şinca Nouă II.
Data descoperirii2010
Stare de conservaremedie / 18.10.2018
Riscuri antropiceAfectare parţială: 2 / 18.10.2018
Data ultimei modificări a fişei11.1.2021
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
descoperiri izolate  neolitic? o cultura post-paleolitică neidentificată cu exactitate Materialele arheologice sunt reprezentate doar prin piese litice care nu sunt în corelaţie cu ceramică sau alte artefacte post-paleolitice. Tehno-tipologic, acestea sunt diferite de materialele litice descoperite în celelalte două puncte. După analiza materialului litic descoperit pe întreaga suprafaţă a terenului, de cele mai multe ori remaniate de activităţile agricole, situaţia arheologică este inedită. Majoritatea pieselor litice descoperite sunt debitate din gresie silicioasă şi, într-o mai mică măsură din silex maroniu de foarte bună calitate. Produsele descoperite sunt reprezentate de lame, aşchii de reamenajare a suprafeţei de debitaj şi a planurilor de lovire, lamele şi deşeuri de debitaj. În general, lamele au o foarte bună regularitate a nervurilor şi marginilor. Lamele debitate din gresie silicioasă prezintă accidente de debitaj de tip outrepassé, de aceea au un profi l foarte curbat. Lamele sunt debitate prin percuţie moale directă şi indirectă, iar aşchiile prin percuţie dură directă. Au fost descoperite două nuclee: unul din silex şi celălalt din gresie silicifiată, ambele foarte interesante din punct de vedere tehnologic. Aşa de exemplu, nucleul din silex este exploatat pe doua suprafete opuse, fiecare din ele avand negative unipolare. Se poate identifi ca cu usurinţă regularitatea lamelor care au fost debitate din acest nucleu.

Este foarte probabil ca punctul cercetat să reprezinte doar o zonă pentru cioplirea materialului litic, iar aşezarea să fi e situată în apropierea ei. Din această perspectivă, cercetările trebuie continuate şi în anii următori în această zonă.Tipurile de percuţie şi regularitatea lamelor sugerează apartenenţa pieselor unei culturi postpaleolitice, probabil neolitic sau chiar o perioadă mai târzie.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2011 Scopul săpăturilor din anul 2011 a fost identifi carea situaţiei stratigrafi ce din acest punct şi defi nirea pieselor litice descoperite. Din punct de vedere stratigrafi c, situaţia este similară cu cea analizată în punctul Şinca Nouă II.
Nume Prenume Rol
CÂRSTINA Ovidiu 3
IAMANDI Daniela 3
ŞTEFĂNESCU Radu 2
CÂRCIUMARU Marin 1
NIŢU Elena Cristina 1
ROGOZEA Octavian 1
Instituţia Rol
Universitatea "Valahia", Târgovişte 1
Muzeul Judeţean de Istorie Braşov 2
Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", Târgovişte 3

Bibliografie
1. Cârciumaru M., Niţu E.-C., Murătoreanu G., Ştefănescu R., Deux nouveaux habitats sur la carte du Paléolithique de Roumanie, découverts en 2008 à Şinca Nouă, Annales d'Université "Valahia" Targoviste, Section d'Archéologie et d'Histoire 10, 1, 2008, 47-54
2. Cârciumaru, Marin, Cronica cercetărilor arheologice din România. Campania 2011, Institutul Național al Patrimoniului, București, 2012, 257-258, http://cronica.cimec.ro/detaliu.asp?k=4863&d=Sinca-Noua-Brasov-Sinca-Noua-III--Podul-Chirbii-2011 [Publicaţie]