Informaţii despre sit
Localizare   Afişează pe harta României *
Cod RAN   12411.25
Nume   Situl arheologic de la Şiştarovăţ - Valea Selişte-2
Județ   Arad
Unitate administrativă   Şiştarovăţ
Localitate   Şiştarovăţ
Punct   Valea Selişte-2
Reper   obiectivul arheologic se află la 2,37 km NE de biserica ortodoxă din Şiştarovăţ; la 2,28 km E de DJ 572 Lipova - Şiştarovăţ; la 6,26 km SE de biserica ortodoxă din Băile Lipova şi la 80 m V de versantul stâng al Pârâului Valea Selişte.
Reper hidrografic - nume   Valea Selişte
Reper hidrografic - tip   pârâu
Forma de relief   Deal
Utilizare teren   Fâneţe
Categorie   locuire
Tip   Aşezare
Descriere   obiectivul ocupă o terasă bine profilată din versantul stâng al Pârâului Valea Selişte, terasă delimitată pe latura S de un ogaş, generat de existenţa unui puternic izvor de coastă. Situl este amplasat vis-á-vis de obiectivul 22, astfel încât doar pe baza observaţiilor efectuate prin cercetări de teren nu se poate preciza dacă reprezintă aceeaşi aşezare medievală, sau este vorba de un fenomen de roire a vetrelor localităţilor (vezi situaţia similară de la Şiştarovăţ 12, 13, 15 sau Şiştarovăţ 17, 18, 19). O observaţie interesantă este oferită de surprinderea, într-o arătură adâncă poziţionată la V de obiectivul în discuţie, deasupra obârşiei izvorului de coastă puternic, a unei pelicule de arsură cu o grosime de medie de cca. 10 cm (coordonate GPS 46 01 33 N 21 45 29; 204 m altitudine). Pelicula respectivă se găseşte la o adâncime de 0,35 m faţă de actualul nivel de călcare. Cercetările minuţioase de teren nu au surprins artefacte asociate cu pelicula de arsură, astfel încât opinăm că aceasta putea fi generată de incendierea, eventual controlată, a unui pâlc de pădure pentru generarea de terenuri arabile pentru comunitatea / comunităţile medievale de pe Valea Seliştei.
Descoperitor   Liviu Măruia, Lavinia Bolcu, Oana Borlea, Ioan Vedrilă.
Data descoperirii   2009
Stare de conservare   medie / 03.05.2016
Riscuri antropice   Afectare parţială: 3 / 03.05.2016
Data ultimei modificări a fişei   03.05.2016
 
Descoperiri în cadrul sitului
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Atestare documentară Descriere/ Observații Cod LMI
Aşezare  Epoca medievală (sec. XIV-XVI)    

cercetările arheologice de teren au relevat existenţa unor sporadice artefacte arheologice, scoase la lumină de muşuroaiele de cârtiţă şi râmăturile mistreţilor. Puţinătatea pieselor vizibile la suprafaţa terenului este dată de faptul că obiectivul nu a fost afect de lucrările agricole moderne.

 
 
Cercetare
  Tip An Observații Instituția Nume Prenume
1. periegheză 2009

* MĂRUIA Liviu
* BORLEA Oana
* BOLCU Lavinia
* VEDRILĂ Ioan
U Timişoara * *

Bibliografie
1. Măruia, Liviu, 2009 [Fişă de sit] (sursa fişei de sit)
 
 
Scroll