Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României *
Cod RAN124420.01
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice) Lista Monumentelor Istorice din 2010NT-II-m-B-10703
NumeAnsamblul sitului medieval al bisericii Sf. Gheorghe de la Ştefan cel Mare
JudețNeamţ
Unitate administrativăŞtefan Cel Mare
LocalitateŞtefan Cel Mare
AdresaCartier Şerbeşti
PunctBiserica "Sf. Gheorghe" de la Ştefan cel Mare
ReperPe un platou care domină partea estică a fostului sat Şerbeşti
Forma de reliefcâmpie
Utilizare terenlocuire
Categoriestructură de cult/religioasă
Tipbiserică
DescriereBiserica face parte dintr-o serie de ctitorii domneşti de ţară sau de mici aşezări monastice. A fost ctitorită de Vasile Lupu.
ObservațiiCercetarea monumentului a relevat că fundaţia şi elevaţia bisericii sunt două etape distinte de construcţie. Conform tipologiei planimetrice a fundaţiei şi coroborând cu pisania se consideră că prima etapă de construcţie nu s-ar fi limitat doar la o fundaţie ci ar fi existat o primă biserică (pe fundaţia actuală) construită chiar de Vasile Lupu şi soţia sa Todosca.
Stare de conservarebună / 01.01.1995
Regim de proprietateprivat
ProprietarBOR
Data ultimei modificări a fişei12.12.2014
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
Biserică  Epoca medievală (1637)   Ctitoria lui Vasile Lupu din anul 1637 are absidele laterale în grosimea zidurilor şi un turn clopotniţă pe latura de sud, adăpostind intrarea. În sec. al XIX-lea , bisericii i se adaugă patru turle false din lemn, care prin restaurare au fost desfiinţate. Sunt păstrate în învelitoare aramită cu bulb de ceapă.

Se mai păstrează doar ruinele. Pe latura de sud a bisericii se găsesc două vechi morminte, remarcabile prin valoarea artistică a monumentelor funerare ce le însoţesc. Unul dintre acestea aparţine prinţului Alexandru Cantacuzino, decedat la Karlsbad în 1859 şi reînhumat la Şerbeşti în 1869.
 
Biserică  Epoca medievală dezvoltată (1661-1680)   Caracteristicile sunt: planul pseudotrilobat (absidale laterale circolare înscrise în rezalit) cu pronaosul despărţit de naos cu zid plin; turnul-clopotniţă suprapus peste un pridvor deschis pe 3 laturi; acoperirea spaţiilor cu semicalote sferice; ancadramente de uşi din piatră, de inspiraţie gotică; ancadramente de ferestre din piatră; decoraţie exterioară simplificată.

Biserica actuală construită în deceniile 6-7 ale sec. XVII, devine biserică de curte şi este strâns legată funcţional de conacul cantacuzin din apropiere.
 

Bibliografie
1. Lista Monumentelor Istorice, MO nr. 646 bis/16/07/2004, Ordinul ministrului culturii şi cultelor nr. 2.314/2004, vol. III, București, 2004, p. 1847, poz. 448 [Ordin MCC] (sursa fişei de sit)
2. Ignat, Sanda, Biserica Sf. Gheorghe - Serbeşti, com. Ştefan cel Mare, jud. Neamţ, RMI, 1-2/1995, LXIV, Bucureşti, 1996, 96-98 [Publicaţie]