Română   English Ministerul Culturii
Repertoriul Arheologic Naţional (RAN)
Informaţii despre SIT Localizează pe harta României
Cod RAN8103.08
NumeAşezarea eneolitică de la Teiuş - Situl arheologic nr. 6/ km 30+480 - 30+750
JudețAlba
Unitate administrativăOraş Teiuş
LocalitateTeiuş
PunctSitul arheologic nr. 6/ km 30+480 - 30+750
ReperSitul arheologic nr. 6 de pe lotul 2 al autostrăzii Sebeş-Turda este situat pe o terasă joasă şi largă de pe malul drept al râului Mureş, în dreptul km 30+480 - 30+750.
Forma de reliefterasă
Utilizare terenagricultură
Categorielocuire
Tipaşezare deschisă
ObservațiiAşezarea a fost identificată în contextul efectuării unui diagnostic arheolgic pe traseul autostrăzii Sebeş-Turda, lot 2.
Data descoperirii2015
Data ultimei modificări a fişei8.4.2020
 
Descoperiri în cadrul sitului:
Categorie/ Tip Epoca (Datare) Cultura/ Faza culturală Descriere/ Observații Cod LMI
aşezare deschisă  Eneolitic Coţofeni / II Au fost dezvelite un număr de 41 de complexe arheologice. Dintre acestea, 17 sunt reprezentate de locuinţe adâncite în sol (bordeie), iar 24 sunt gropi (de provizii şi menajere).
Bordeiele, adâncite în solul steril cca. 0,50 m, erau de formă ovală având dimensiuni cuprinse între 4-7 m lungime şi 3-5 m lăţime. Gropile de provizii sau menajere, de formă circulară, aveau diametre cuprinse între 1-2 m.
Toate aceste complexe de locuire au furnizat un bogat material arheologic reprezentat în special de fragmente de vase ceramice, dar şi de figurine zoomorfe de lut ori de piese din cupru.
Unul dintre elementele specifice de decor ale fazei a II-a a culturii Coţofeni este reprezentat de benzile incizate înguste, haşurate oblic, dispuse orizontal şi mai ales unghiular, element pe care îl regăsim în cadrului materialelor ceramice provenind din complexele cercetate pe Situl 6 de la Teiuş. Inciziile late şi adânci nu mai apar decât cu totul sporadic, generalizându-se inciziile înguste, care au tendinţa de acoperire a majorităţii suprafeţei vaselor.
 
 
Cercetare:
  Tip cercetare An cercetare Număr campanie Observații Colectiv Instituţii
1. cercetare preventivă 2016
Nume Prenume Rol
RUSTOIU A, responsabil
MAXIM OARGĂ Ovidiu membru
BALTEȘ Gabriel membru
Instituţia Rol
IAIA Cluj 1
MNUAI 2